Novi ruski napredni jedrski ledolomilec za plovbo po Arktiki

by Urednik

SPLAVITEV NOVEGA LEDOLOMILCA ZA “OSVAJANJE” ARKTIKE

Rusija je v ladjedelnici v Sankt Peterburgu v Baltskem morju predstavila jedrski ledolomilec LK-60 (projekt 22220) v sklopu prizadevanj po povečevanju zmogljivosti za izkoriščanje tržnega potenciala Arktike.

Ledolomilec tipa LK-60 z imenom Ural so v soboto splavili v Baltski ladjedelnici v tem ruskem pristaniškem mestu v severozahodnem delu države. Slovesnosti se je udeležilo več sto ljudi, je poročala tiskovna agencija TASS.

Posadko ledolomilca LK-60 naj bi sestavljalo 75 ljudi, gre pa za eno izmed treh ladij pod kodnim imenom projekt 22220, ki bo po dokončanju postala največji in najmočnejši ledolomilec na svetu.

»Gre za ladje iz nove generacije ledolomilcev tega razreda, za katere upamo, da bodo pomagale uresničiti upanje po vzpostavitvi tako imenovane ”severnomorske poti« (Severoput), je na slovesnosti dejal namestnik ruskega premiera Jurij Borisov.

Napredne ledolomilce poganja nov jedrski reaktor z modulom, ki je veliko močnejši od prejšnjih,  nameščenih na prejšnjih plovilih projekta 22220, je izjavil generalni direktor Baltskih ladjedelnic Aleksej Kadilov.

Dodal je, da so te ladje opremljene tudi z popolnoma novim ruskim električnim pogonskim sistemom. »Najpomembnejša stvar pa je nova turbina, ki bo ledolomilcu zagotovila 40-letno delovanje,” je dodal Kadilov ob sobotni slovesnosti.

Druga dva ledolomilca projekta 22220, imenovana plovila Arktika in Sibir, sta trenutno v izgradnji v Baltski ladjedelnici.

Potem ko bodo trio ledolomilcev začeli uporabljati, bo možna plovba na območju Arktike skozi vse leto, saj bodo novi ledolomilci sposobni prebiti do tri metre debel led in bodo tako omogočili prosto pot za plovbo ladijskih konvojev. Pričakuje se tudi, da bodo pomagali zagotoviti prevoz ogljikovodikov iz polotokov Yamal in Gydan v sibirskem delu Rusije v azijsko-pacifiško območje.

“Černobil na ledu”
Maja lani je Rusija razkrila tudi plavajočo jedrsko elektrarno Akademik Lomonosov, pobarvano z rjavo in gorčično barvo, da bi izpolnila svoje naraščajoče potrebe po električni energiji in razvila naftne vire v oddaljenih arktičnih regijah.Tudi ta plavajoča elektrarna je bila zgrajena Sankt Peterburgu.

Vodja državnega podjetja z jedrskimi elektrarnami Rosatom, Aleksej Lihačev, je takrat pozdravil Akademika Lomonosova kot “prvega v novem svetu,” ki “poudarja nesporno vodilno vlogo Rosatoma in ruskega jedrskega energetskega sektorja v globalni agendi”. Objekt meri 144 x 30 m in ima dva reaktorja z dvema 35-megavatnim jedrskima reaktorjema, podobna tistim, ki jih uporabljajo za pogon novih ledolomilcev. Plavajoča elektrarna, ali kot jo imenujemo “Černobil na ledu”, lahko proizvede dovolj električne energije za napajanje mesta z 200.000 prebivalci.

Lansko poletje so Admirala Lomonosova odvlekli v pristanišče Pevek v avtonomni regiji Čukotke na skrajnem severovzhodu države. Vendar Akademik Lomonosov ni bil zgrajen le, da bi zagotovil dovolj moči za 5.000 ljudi, ki živijo v najsevernejšem ruskem mestu. Pričakujejo, da bo plavajoča jedrska elektrarna dajala dovolj električne energije za oddaljena naselja in mesta, postavljena globoko v Arktiko z namenom iskanja (in seveda izkoriščanja) nafte in plina.

Po podatkih Geološke ustanove ZDA so na Arktiki zaloge nafte in plina enakovredne približno 412 milijardam sodčkov nafte, kar predstavlja približno 22 odstotkov neodkritih zalog nafte in plina na svetu.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki