Obrambni minister Matej Tonin v Italiji podpisuje pogodbo za novo vojaško letalo

by Urednik

TRANSPORTNO LETALO C-27 SPARTAN ZA SLOVENSKO VOJSKO

Slovenija je lani sprejela sklep (že drugič!), da za potrebe Slovenske vojske nabavi dvomotorno turbopropelersko srednje transportno letalo. Po nekaterih informacijah pa bo obrambni minister danes z italijansko stranjo podpisal pogodbo o nakupu novega letala C-27J spartan, ki ga je kot najbolj primernega izbrala stroka Slovenske vojske.

Vrednost novega letala je ocenjena na približno 60 milijonov evrov, vendar je to cena pred pogajanji (Slovaki so ga pred časom dobili za manj kot 36 milijonov evrov).  Ko  je Slovenija prvič kupovala  vojaško transportno letalo te kategorije v začetku dvatisočih, ga je v razpisu – pod močnim vplivom v Sloveniji prevladujočih lobistov – premagalo Airbusovo transportno letalo španske izdelave (Casa) C-295, ki je bilo takrat nekoliko cenejše. Že izbrano letalo je potem takratni minister za obrambo Karel Erjavec pod vtisom nasprotovanj javnega mnenja odpovedal, kot vzrok pa je obrambno ministrstvo navedlo nesrečo poljskega transporterja C-295 v Afganistanu.

Prav v analizi te nesreče lahko zasledimo bistvene razlike med tema dvema transportnima letaloma – medtem ko je C-295 razvit iz špansko-indonezijskega  letala za regionalni potniški promet Casa-Nurtanio C235, C-27 spartan izhaja iz italijanskega (Fiatovega) transportnega letala G222. Obiskovalci letalskih mitingov v italijanskem Rivoltu, angleškem Fairfordu in drugje, pa tudi v Cerkljah ob Krki leta 2000, se ga spominjajo kot ‘’transportnega akrobata’’, ki je kot za šalo izvajal sodčke in lupinge. Skratka: gre za manevrsko zmogljivo letalo. Spartan je potem nastal v sodelovanju italijanske Alenie (danes Leonardo) z ameriškim Lockheed Martinom ki izdeluje uveljavljene štirimotorne turbopropelerske transporterje C-130 hercules. Tako je C-27J dobil enak presek trupa kot veliki brat hercules, kokpit je praktično enak, prav tako pa sta enaka tudi motorja PW (le da ima C-130 štiri).

Značilnost italijanskega transporterja je hitro vzpenjanje po vzletu, kar mu omogočata prav dobra aerodinamika letala in pa zmogljiva motorja. Slednje je bilo pomanjkljivost C-295 in zaradi tega se je poljskemu transporterju tudi zgodila nesreča v Afganistanu, v vročih razmerah (nad 35°C) in veliki nadmorski višini (nad 2500 m) otovorjeno letalo ni zmoglo hitrega dviganja (zaradi nevarnosti talibanskih protiletalskih raket kratkega dosega, pa tudi pomanjkanja izkušenj posadke za delovanje v takih ekstremnih razmerah) in se je zrušilo. Na slovenski strani je potem sledila odpoved letala, ali pa je bilo (politično) potrebno samo najti vzrok zanjo … .

Pripravil: B. Knific, foto: Borut Podgoršek, MORS

 

Povezani članki