Obrambni minister Poljske: “Rusija je največja grožnja svetovnemu miru”

by Urednik

POLJAKI VIDIJO RUSIJO KOT GROŽNJO, SARKOZY KOT ZAVEZNICO PRI EVROPSKEM PROTIRAKETNEM ŠČITU

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je pred dnevi izjavil, da predstavlja Rusija »največjo grožnjo svetovnemu miru«, s čimer se je odzval na trditve ruskega zunanjega ministra, da je »ruska grožnja« le mit.

Besede  Macierewicz  so odgovor na večkratno trditev ruskega ministra za zunanje zadeve Sergeja Lavrova, češ da vodstvo zveze Nato in nekaterih zahodnih držav prenapihuje mit o »ruski grožnji«. Po besedah Macierewicz vodi dejstvo, da nekatere zahodne države ne morejo dojeti, v čem se Rusija razlikuje od zahodnih držav, k temu, da se »sistematično ponavljajo napake« o protiruski strategiji.  To izjavo poljskega obrambnega ministra je prenesla tudi ruska tiskovna agencija  Vzgljad.

Ob vsem spoštovanju do ruskega naroda, je izjavil poljski obrambni minister v Bruslju, slednje ne spreminja dejstva, da je Rusija največja grožnja svetovnemu miru. Po mnenju Macierewicz predstavljata odločitev o širitvi prisotnosti Nata na vzhodnem krilu in vrh zavezništva, ki bo v začetku julija 2016 v Varšavi, zgodovinsko fazo v razvoju Nata in spreminjata njegovo strukturo tako, da jo prilagajata izzivom, ki naj bi izhajali iz Rusije.  Poljski obrambni minister je krepitev vzhodnega krila severnoatlantskega zavezništva označil za prvi korak pri odvračanju Rusije.

Sarkozy o Rusiji in zvezi NATO

O »razmerju« med zvezo Nato in Rusijo pa se je na mednarodnem gospodarskem forumu v ruskem St. Petersburgu razgovoril tudi nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki meni, da je hladna vojna že zdavnaj končana in si Nato ne prizadeva za boj proti Rusiji.

“Želim reči, da ne živimo več v času Sovjetske zveze in Varšavskega pakta, hladna vojna je končana. Nato nima za cilj spopad z Rusijo,” je dejal Sarkozy. “Mislim, da je strateška napaka misliti tako,” je dodal.

Nekdanji francoski predsednik Sarkozy meni, da bi bilo potrebno Rusijo vključiti v razvoj skupnega evropskega protiraketnega obrambnega sistema (protiraketni ščit).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki