Odličen video: Španski CL-415 “superscooperji” v akciji

by Urednik

 Odličen video: Španski CL-415 “superscooperji” v akciji

Primarna naloga 43. eskadrilje španskih letalskih sil (Ejercito del Aire) je gašenje požarov v naravi, sekundarna pa iskalno-reševalne akcije v okviru vojaške urgentne enote (UME). Za opravljanje omenjenih nalog ima eskadrilja 14 Bombardierjevih letal CL-215T in 3 CL-415 superscooper (zajemalec vode). Dve letali imajo v nenehni pripravljenosti v letalski bazi Torrejon, aktivnosti pa seveda stopnjujejo v obdobju med 15. junijem in 30. septembrom, ko je najmanj 70 odstotkov letal za gašenje v stalni pripravljenosti na področju celotnega Iberskega polotoka, na Balearskih in na Kanarskih otokih.

Gašenje požarov z letali je brez dvoma ena najbolj tveganih dejavnosti pilotov predvsem zaradi nizkega letenja, slabega pregleda zaradi dima, turbulenc, ki jih povzroča veter, pogosto povečane koncentracije letal na kraju gašenja, zaradi običajno zelo razgibanega – hribovitega(sicer težko dostopnega ali sploh nedostopnega terena – požarišča). Vsi našteti dejavniki tveganja zahtevajo načrtovano in kontinuirano usposabljanje in urjenje pilotov.


Eskadrilja je naletela skupaj 133.100, v tem naletu pa 305.000-krat zajela vodo za gašenje. V letošnjem poletnem obdobju so španski piloti – gasilci potrojili ure naleta, samo do 20. avgusta so naleteli 1894 ur in 5620-krat zajeli vodo za gašenje. Vrhunec je bil 13. avgusta, ko je v gašenju sodelovalo 13 letal v različnih predelih Španije.

S spodnjim videom, enim najboljših sploh, kar smo jih objavili na naši spletni strani, bi radi izrazili dolžno spoštovanje pogumnim posadkam teh letal, hkrati pa tudi petnajstim članom te enote, ki so izgubili življenja med opravljanjem svojih misij.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Španski CL-415 “superscooperji” v akciji

 

Povezani članki