Odločitev za novo potniško letalo Boeing pred koncem leta 2016

by Urednik

KAKŠEN BO BOEINGOV ODGOVOR NA PRODAJNE USPEHE AIRBUSA?

Po nekajmesečnem odlašanju so Boeingovi vodilni naposled razkrili razvoje načrte tega gigantskega proizvajalca (potniških) letal – o novem potniškem letalu se bodo odločili ob koncu leta 2016.

Na srečanju z delavci pred tednom dni v Seattlu je šef Boeingovega komercialnega (civilnega) letalskega dela Ray Connor napovedal, da odločitev o novem potniškem letalu ne bo padla pred koncem letošnjega leta. Pri Boeingu so že leta 2012 zaznali vrzel med ozkotrupnim letalom z enim prehodom 737 MAX 9 in širokotrupnim modelom z dvema prehodoma 787-8. Dvoletni pogovori z uporabniki potniških letal (letalskimi prevozniki) so razkrili, da bi vrzel zapolnilo letalo s petino daljšim doletom in ravno toliko večjim tovorom kot  model 757-200 (ki ga ne proizvajajo več od leta 2004).

Boeingovi menedžerji so povedali, da uvedba novega modela ni (časovno) nujna in da si bodo vzeli še precej časa za premislek. Toda Boeingov model 737 MAX 9  se prodaja precej slabše kot Airbusov model A321neo (razmerje je 5 : 1 v korist Airbusovega modela!). Prav tako je bila prodaja širokotrupnega modela Boeing 787-8 po uvedbi podaljšanega modela 787-9 “zamrznjena”.

Novi Boeingov model naj bi ugledal luč sveta približno leta 2022, kar daje konstruktorjem vsaj šest let časa za celoten razvoj, če bodo seveda program pred koncem letošnjega leta “blagoslovi”. Nekaj morebitnih kupcev, kot je med drugim lizinška družba Air Lease, pritiska na Boeing naj konstruira letalo z “gladko linijo”, kombinacijo doleta in nosilnosti manjšega širokotrupca, kot je bil Boeing 767-200, z operativno gospodarnostjo ozkotrupnega 737-800.

So se pa že oglasili analitiki, ki menijo, da takšna konfiguracija  zahteva povsem novo oblikovan trup – bolj eliptične kot krožne zasnove – zaradi zmanjšanja čelnega upora, hkrati pa zagotavljati dovolj veliko nosilnost. Takšno letalo bo potrebovalo tudi nove motorje, po velikosti – potisku nekje med zdajšnjimi ozkotrupnimi in širokotrupnimi letali, ugotavlja prvi mož proizvajalca motorjev General Electric (GE) Aviation David Yoyce o pogonskih agregatih za novo letalo “čiste” linije.

Hkrati pri Boeingu proučujejo tudi druge možnosti, med ostalimi tudi o podaljšani izvedenki modela 737 MAX.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing, Airliners

Povezani članki