Odziv Združenja slovenskih mirovnikov na dogodke v Afganistanu

by Urednik

ODZIV NA NOVICO O RANJENEM SLOVENSKEM VOJAKU NA MIROVNI MISIJI V AFGANISTANU

Na sredino novico o ranjenemu slovenskemu vojaku na misiji ISAF v Afganistanu so se danes, v petek 24. januarja 2014, odzvali tudi v novoustanovljenem Združenju slovenskih mirovnikov.

Njihov predsednik Anton Turk je medijem poslal naslednje pismo:

IZJAVA ZA JAVNOST

Predstavnikom Republike Slovenije so se v minulih letih na mednarodni operacijah in misijah(MOM) v različnih nevarnih situacijah že dogodili napadi in nesreče, vendar na srečo brez zelo hudih poškodb in posledic. V sredo, 22. januarja 2014, pa se je zgodilo, da je bil pri opravljanju nalog na MOM v Afganistanu, v bojni situaciji, pri napadu s strelnim orožjem, ranjen pripadnik Slovenske vojske.

Na dan, ko smo z najboljšimi željami pospremili naše vrhunske športnike, med njimi so tudi pripadniki Slovenske vojske, ki bodo odšli na zimske olimpijske igre – tudi z malo priokusa skrbi za njihovo varnost, so neki drugi slovenski fantje in dekleta požrtvovalno delali z ramo ob rami s predstavniki zavezniških prijateljskih držav in narodov pri zagotavljanju svetovnega miru in varnosti.

V novoustanovljenem »Združenju slovenskih mirovnikov« ranjenemu slovenskemu vojaku želimo čimprejšnje okrevanje. Veseli nas, da dogodek v MOM v Afganistanu doma ni bil izrabljen v politične in kakršnekoli druge namene. Smatramo, da se je ob takšnih primerih najprimerneje spomniti vseh tistih, ki skrbijo za našo obrambo in varnost in biti ponosen na to, da Republika Slovenija po svojih najboljših močeh odgovorno prispeva svoj delež pri zagotavljanju globalnega miru in varnosti, pri stabilizacije razmer na kriznih območjih in pri humanitarni podpori, kjerkoli je to potrebno in mogoče. Pri tem mislimo na vojake, policiste, različne civilne strokovnjake, humanitarne delavce, druge prostovoljce – pripadnike različnih vladnih in nevladnih organizacij.

V Ljubljani, 24. januarja 2014

Predsednik združenja

Anton TURK l.r.

Foto: Delo

Povezani članki