Olimpijske igre prvič snemajo z brezpilotnimi letalniki

by Urednik

BREZPILOTNI LETANIKI NA PRIZORIŠČIH OLIMPIJSKIH IGER V SOČIJU

Tekmovanja na letošnjih olimpijskih igrah prvič snemajo tekmovanja v deskanju in smučanju prostega sloga tudi z brezpilotnim letalnikom (UAV). Kamera je nameščena na brezpilotnem heksakopterju (6 rotorjev), ki lahko leti s hitrostjo do 70km/h.

Majhno francosko brezpilotno letalo je tokrat prvič prisotno na olimpijskih igrah, ki potekajo v Sočiju v Rusiji. Operater ga usmerja iz bližnjega šotora s pomočjo daljinskega upravljanja, kakor tudi kamero, ki sliko v HD posnetkih prinaša na zaslone televizij. Brezpilotni heksakopter je razvil  francoski amaterski letalski navdušenec Jean -Luc Fournier že v letu 2009 z namenom snemanja športnih in adrenalinskih tekmovanj, ki je nato ustanovil podjetje Skyvantige.

Šest rotorjev operaterju omogoča  snemanja pod koti, ki jih ne zmorejo drugi snemalni sistemi, kot so kamere na vrveh in žerjavih. Takšne posnetke bi lahko posneli le s helikopterjem, ki pa bi ustvarjal veter, hkrati pa ni tako tih kot brezpilotni heksakopter, njegova uporaba pa bi bila neprimerljivo dražja. Za zimske olimpijske igre v Sočiju so razvili posebno različico brezpilotnega heksakopterja, ki je sposoben zdržati v zraku dalj časa, lahko prenese mraz, ne ustvarja motečega hrupa za športnike in pošilja sliko v visoki ločljivosti. Strošek razvoja in izdelave naprave so ocenili na nekaj deset tisoč evrov.

Brezpilotni letalnik heksakopter na olimpijskih igrah v Sočiju

Brezpilotni heksakopter, ki ima premer 1, 3 metre in tehta le dobra 2 kg, lahko v zraku ostane do 16 minut, potem pa je potrebno zamenjati baterije. Poleg tega se ne more uporabljati v dežju, saj bi to lahko poškodovalo kamero. Iz varnostnih razlogov mora leteti vsaj 30 metrov stran od občinstva. Za snemanje z brezpilotnim heksakopterjem, pa so morali prireditelji dobiti tudi dovoljenja lokalne policije in zvezne varnostne službe FSB (naslednica KGB).

“Najtežja stvar je najti  pravo smer letenja, da se držimo na varni razdalji – če se namreč premaknemo predaleč, se izkaže, da posnetki niso najboljši,” je dejal upravljavec brezpilotnega letalnika brnenje Philippe Delafosse, ki je drugače pilot helikopterja z mednarodno licenco.

Poleg brezpilotnega heksakopterja na nebu nad Sočiju leti tudi na ducate majhnih brezpilotnih letal in helikopterjev, vendar pa njihov cilj ni snemanje tekmovanj. Z njimi namreč ruske oblasti spremljajo dogajanje na prizoriščih, predvsem zaradi  spremljanja varnostnih razmer in boja proti terorizmu.

Pripravil: A. Knific, foto: Yahoo

VIDEO: Snemanje tekmovanja  deskanja v prostem slogu s heksakopterjem

Povezani članki