Osma nesreča ameriških vojaških pilotov v letošnjem letu

by Urednik

V NESREČI LETALA A-29 SUPER TUCANO UMRL AMERIŠKI PILOT

Nesreča trenažnega oz. lahkega jurišnega letala A-29 super tucano se je zgodila na poligonu  na bombniškem poligonu v sklopu White Sands Missile Range 22.6. 2018, v njej pa je umrl pilot Letalstva vojne mornarice ZDA (USAF).

Pilota letala A-29 so že identificirali, drugi član posadke turbopropelerskega jurišnega dvoseda pa je bil v nesreči poškodovan, potem ko se je katapultiral iz letala. Doslej še niso poročali o vzrokih za nesrečo, ki jo preiskuje posebna komisija iz letalskega oporišča Holloman.

Pilota sta sodelovala v preizkušanjih v sklopu natečaja Letalskih sil ZDA za novo lahko jurišno letalo, v katerem sodeluje tudi Embraerjevo lahko dvosedo letalo A-29 super tucano.

Po sporočilu iz USAF iz začetka junija so v sklopu preizkušanj že v maju začeli drugo fazo v bazi Holloman v državi Nova Mehika.

Embraerjev super tucano je eno od letal, ki sodeluje v teh preizkušanjih, poleg tega letala pa sodelujejo še AT-6 wolverine (turbopropelersko letalo na osnovi Pilatusovega PC-9) in Textron Aviation Defenseov lahki reaktivec scorpion ter IOMAX-ovo letalo  archangel.

USAF je najel A-29 od komercialnega podjetja, da bi v sklopu preizkušanj prikazal zmogljivosti. Sicer je A-29 preizkušeno letalo, predvsem v vlogi dvosedega šolsko-trenažnega letala, s precejšnjimi uspehi na trgu. Med drugim so Američani ta letala nabavili tudi za Afganistan (kot pomoč za protivstajniške naloge), v letošnjem marcu pa so s tega letala uspešno izstrelili natančno vodeno raketo zrak-zemlja GBU-58 paveway II. Afganistan trenutno uporablja 12 letal A-29 super tucano, vsaj 6 pa jih bodo tej državi še dobavili. Jurišnike A-29 uporablja tudi Kolumbija, predvsem  boji proti uporniški skupini FARC.

Sicer zelo varno in zanesljivo ter preizkušeno letalo A-29 je zelo nevarno v napadih na kratkih in srednjih razdaljah tudi na samih bojiščih, seveda ob ustrezni informacijski podpori enot s tal, kar pa je precej zahtevna naloga.

To je že osma nesreča USAF (in dvanajsta ameriškega vojaškega letalstva) v letu 2018. Zadnji nesreči  sta se  zgodili v začetku maja, ko je v nesreči leteče topnjače WC-130H v Georgiji umrlo devet članov posadke, in konec maja, ko je na Okinawi strmoglavil lovec F-15. Pilot se je sicer uspešno katapultiral, vendar utrpel resne poškodbe.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki