Pakistan kupuje ruske lovce Su-35S in helikopterje Mi-35M

by Urednik

PAKISTAN SE OBOROŽUJE Z RUSKIM OROŽJEM

Rusija bi lahko prodala Pakistanu nekaj helikopterjev Mil Mi-35m in lovskih letal Suhoj Su-35, je napovedal pomočnik ruskega predsednika Vladimir Kozhin, poročajo RIA Novosti. Pakistan se z Rusijo že pogaja o ceni novih letalnikov, ni pa znano kakšne količine naj bi kupili.

Pakistanska vojska naj bi nove bojne helikopterje in tudi letala potrebovala za operacije v boju proti militantnim skupinam (talibani, al-Kaida, ISIS,…) na severozahodu države. V marcu 2015 je pakistanski predsednik Mamnoon Hussain napovedal razširitev vojaško-tehničnega sodelovanja z Rusijo in nakup ruskih helikopterjev Mi-35.

Med obiskom pakistanske delegacije na junijskem mednarodnem vojaško-tehničnem forumu Armada-2015 v Rusiji, so se začeli pogovori o nakupu ruske vojaške opreme, vključno s helikopterji Mi-35 in lovci Su-35.

V novembru 2014 sta Rusija in Pakistan namreč podpisali nov dogovor o sodelovanju med obrambnima ministrstvoma obeh držav. Na vojaško-tehničnem področju sta državi dobro sodelovali že v 1960-ih, ko je Pakistan uvažal oborožitvene sisteme iz Sovjetske zveze.

Pakistanske letalske sile (PAF) imajo trenutno v svoji floti lovce JF-17 thunder (53), F-16 (76), mirage III (75), mirage V (82) in Chengdu F-7 (168). Helikopterske enote uporabljajo francoske alouette III (95) in sovjetske helikopterje Mi-171 (45), del katerih so dobili od ZDA za boj z milicami.

Pripravil: A. Knific, foto: Military forum

Sodobne ruske lovce Suhoj T-50 4.++  generacije in helikopterje Mil Mi-35 bo mogoče v zraku videti tudi na letošnjem moskovskem letalskem salonu MAKSA 2015, ki si ga lahko ogledate skupaj z nami:

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

Povezani članki