Pakistan začel s proizvodnjo novega lovca JF-17 block II

by Urednik

PAKISTANSKE LETALSKE SILE Z NOVIMI LOVCI JF-17 THUNDER

Pakistan je prejšnji teden pričel s proizvodnjo nove različice enosedežnega lahkega bojnega letala 4. generacije PAC JF-17 thunder block II, ki ima nadgrajene letalske in oborožitvene sisteme.

Lovce JF-17 thunder block II izdelujejo v podjetju Pakistan Aeronavtic Complex (PAC) v tovarni zahodno od Islamabada. Doslej so za Pakistanske zračne sile že proizvedli 50 lovcev JF-17 starejše različice block I, prav 50. letalo pa so Pakistanski vojski predali na slovesnosti ob odprtju nove proizvodne linije za najnovejšo različico letala JF-17.

Lovca JF -17 thunder so Pakistanci razvili skupaj s kitajskim podjetjem National Aero-technology Import and Export Corporation. Kitajska različica letala, ki je opravilo prvi polet v letu 2003, uporabljajo pa ga od leta 2007, se imenuje CAC FC-1 xialong. Do sedaj je bilo skupaj s prototipnimi letali (6 na Kitajskem) izdelanih 56 lovcev JF-17/FC-1, vendar jih zaenkrat uporabljajo le Pakistanske letalske sile. Kitajska je namreč vzporedno začela razvijati tudi svoje letalo J-10 chengdu (dvosedo), sistemi pa naj bi bili skupni, kar omogoča nizko ceno obema modeloma. Tako se poraja vprašanje ali bodo Kitajske letalske sile sploh uvedlo letalo FC-1 v operativno delovanje.

Pakistan načrtuje izdelati 250 lovcev JF-17 za svoje letalske sile, z njimi paželi do leta 2015 nadomestiti stara kitajska letala A-5C (Q-5), francoske lovce mirage-III in mirage-V, kakor tudi F-7P/PG (kitajska licenčna verzija lovca MiG-21).

Lovec JF -17 thunder Block -II ima izboljšane letalske podsisteme, možnost oskrbe z gorivom v zraku, dodatne obese za orožje in nekaj dodatnih operativnih zmogljivosti. Po besedah pakistanskega vrha, o tem smo že pisali v spodnji novički, naj bi se za letalo zanimalo več držav v Srednji Aziji, Južni Ameriki in Afriki.

Podjetje Pakistan Aeronavtic Complex (PAC), ki  za Pakistanske letalske sile modernizira, vzdržuje in proizvaja vojaška letala, ima zmogljivost proizvodnje 16-25 letal JF-17 na leto.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop pakistanskega lovca JF-17 thunder

Povezani članki