“Pakistanski helikopterji pomagajo talibanom v Afganistanu”

by Urednik

AFGANISTAN OBTOŽUJE PAKISTANSKE OBLASTI, DA PODPIRAJO TALIBANE

Po poročanju medijev je vse bolj napeto tudi na obmejnem območju med Afganistanom in Pakistanom, saj so se konec junija 2015 vojaki in policisti obeh držav zapletli v oborožen spopad, po nekaterih poročilih pa naj bi pakistanski helikopterji celo dobavljali orožje Talibanom v vzhodni afganistanski provinci Paktika.

Pripadniki afganistanskih in pakistanskih varnostnih sil (vojske in policije) so se v okrožju Shekin v province Paktika, približno 300 kilometrov jugovzhodno od Kabula, spopadli po tem, ko naj bi Pakistanci gradili na ozemlju Afganistana. Med izmenjavo strelov (30. 6. 2015) je bilo ubitih osem pakistanskih vojakov in en afganistanski obmejni policist, je sporočila afganistanska stran. Od obmejnega incidenta sta obe strani v stanju visoke pripravljenosti.

Afganistansko obrambno ministrstvo pa je v začetku tedna (6. julija 2015) sporočilo, da je Afganistanska vojska dobila ukaz,  da uporabijo vso silo da ustavijo pakistanske helikopterje, ki pomagajo talibanskim borcem. Kot je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Dawlat Waziri, so dobili informacije, da  so pakistanski helikopterji pomagali talibanskim upornikov z dobavo orožja v okrožju Barmal.

Afganistanski vladni uradniki že dolgo kritizirajo Pakistan, še posebej pakistansko vojaško obveščevalno službo ISI (Inter Services Intelligence), da podpora talibansko vstajo v Afganistanu. Afganistanska obveščevalna agencija NDS je sporočila, da je bil junijski napad na parlament v Kabulu, kjer je umrlo 5 ljudi in 30 ranjenih, podprt prav s strani pakistanske obveščevalne službe ISI.

Pripravil: A. Knific, foto: PAFFALCONS

Povezani članki