Pakistanski šolski dvosedi MFI-395 za Irak

by Urednik

Iraški piloti bodo začenjali šolanje na Pakistanskih šolskih dvosedih letalih MFI-395 super mushshak

Pakistanske letalske sile in proizvajalec letal Pakistan Aertonautical Complex (PAC) sta z Irakom pred dnevi podpisala pogodbo o dobavi nedoločenega števila dvosedih letal za osnovno šolanje MFI-395 super mushshak.

Gre za prvi »letalski« posel med omenjenima državama.  Pogodbo sta podpisala poveljnik iraških letalskih sil (IQAF) general Anwer Hamad Ahmad Ahmed in pakistanski letalski maršal Suhail Gul Khan, predsednik PAC. Ob podpisu pogodbe je bil navzoč tudi pakistanski ministrski predsednik Nawaz Sharif.

Čeprav Pakistanske letalske sile niso objavile, koliko letal bodo dobavili Iraku, je iz uradnih krogov v pakistanskem obrambnem ministrstvu prišel podatek, da gre za skupaj 20 letal MFI-395 super mushshak. Irak je po Saudski Arabiji druga tuja država, ki je kupila ta šolska letala, tudi njim naj bi jih prodali 20. Kot ugotavljajo izvedenci, naj bi bil to le uvod v še večji posel med državama, kajti Iračani se zanimajo tudi za  lovce JF-17 thunder, ki ga v kooperaciji izdelujeta Pakistan in Kitajska. Gre za relativno cenena letala, seveda v primerjavi s cenami tovrstnih zahodnih letal. Prav tako naj bi med Pakistanom in Saudovo Arabijo potekali pogovori o dobavah lovcev JF-17 in tankov al-Khalid.

Pakistanci načrtujejo izdelati med 150 – 250 lovcev JF-17, proizvodnjo pa naj bi sklenili v obdobju 2018/20. Če se bo Irak odločil za nakup, ali pa še kakšen tuji kupec, bodo Pakistanci verjetno odložili svoje naročilo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop pakistanskega šolskega letala MFI-395 super mushshak v Dubaju 2011

Povezani članki