PARIS AIR SHOW 2015: Novo ukrajinsko vojaško transportno letalo An-188

by Urednik

V UKRAJINSKEM ANTONOVO NAČRTUJEJO VOJAŠKO TRANSPORTNO LETALO AN-70 S TURBOVENTILATORSKIMI MOTORJI

Ukrajinski letalski proizvajalec Antonov je na Le Bourgetu predstavil svoj načrt novega vojaškega transportnega letala An-188. Glavni konstruktor Dmitrij Kiva je letalo poimenoval An-188, gre pa za modificirano letalo An-70 s štirimi zmogljivimi turboventilatorskimi motorji D436FM s precej večjim potiskom (An-70 ima štiri turbopropelerske motorje).

Po velikosti se bo novo vojaško transportno letalo ukrajinskega proizvajalca Antonov uvrstilo med letali Lockheed Matin C-130 hercules in Boeing C-17. Največja vzletna masa transportnega letala An-188 bo 140 ton, prevažal pa bo lahko do 40 ton tovora, tako da bo v svojem razredu neposreden tekmec evropskemu Airbusu A400M. Po zagotovilih konstruktorja Kive naj bi vojaško transportno letalo An-188 za vzlet in pristanek potrebovalo (tudi slabše pripravljeno) stezo v dolžini enega kilometra, porabilo pa bi okoli 4600 kg goriva na uro letenja.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

 

obisk letalskega salona MAKS 2015

SORODNE NOVICE:

VIDEO: V Ukrajini predstavili novo vojaško transportno letalo Antonov An-178

Ukrajinski proizvajalec letal Antonov Bureau je predstavil svoje prvo novo transportno letalo An-178 kratkega doleta, ki je namenjen tako za vojaške kot civilne namene.

 

Rusija namesto letal Antonov An-70 rajši izbrala Iljušin Il-476

Rusija, ki je v ukrajinsko-ruski projekt vojaškega transportnega letala Antonov An-70 v preteklih dveh desetletjih vložila veliko sredstev, bo svoje vojake in opremo rajši prevažala z ruskim transportnim letalom Iljušin Il-476.

 

Povezani članki