PARIS AIR SHOW 2015 – Pariški letalski salon

by Urednik

LE BOURGET 2015 – “POMANJKANJE” NAJSODOBNEJŠIH BOJNIH LETAL, VELIKO NOVE TEHNOLOGIJE

Površnemu opazovalcu bi se po pregledu letošnjega 51. mednarodnega letalskega in vesoljskega salona Le Bourget 2015 v Parizu, ki poteka od 15. do 21. junija, zlahka prikradel vtis, da se vse na tem prizorišču giblje okoli civilnega in komercialnega letalstva. Natančnejši pogled v statični del razstavljenih letal in letalskih tehnologij, pogled pod krila letal ter v notranjosti razstavnih hal pa bi že pokazal, da je vojaško letalstvo še vedno “in”.

Žal pa letalski navdušenci na nebu ne bodo videli ameriškega F-35 in ne ruskega T-50, prav  tako ne lovca F-22 in/ali letalnika s prekucnima rotorjema (letalo/helikopter) V-22 osprey, niti ruskega “akrobata” – lovca z usmerjenim potiskom Su-35. Tudi lovca JAS-39 gripen in Eurofighter typhoon sta odsotna, ne pa tudi domači ponos – večnamenski lovec Dassault Aviation rafale, ki mu je uspel trojni izvozni uspeh v kratkem času (Egipt, Katar in Indija).

Zagotovo pa bomo veliko pestrejši letalski program lahko v letošnjem letu spremljali na največjem ruskem letalskem salonu MAKS 2015, kamor bo Revija Obramba oz. podjetje Defensor tudi letos med 25. in 30. avgustom peljalo ljubitelje letalstva (več informacij).

Na Paris Air Showu 2015 številni novi sistemi za nadgradnjo bojnih letal

Odsotnost letal pete generacije s salona v Parizu pa ne pomeni hkrati, da je odsotna tudi letalska tehnologija 5. generacije. Nasprotno: razstavljenih je vrsta novih tehnoloških rešitev na področju pogona, naravnost futuristične avionike in zasnove pilotskih kabin z velikimi prikazovalniki ter pilotske čelade s prikazovanjem podatkov na vizirju, pa zelo zmogljive infrardeče opazovalne in sledilne (namerilne) senzorske naprave – IRST, programska oprema, namerilni zabojniki ipd. Skratka tehnika in tehnologija za nadgradnjo obstoječih bojnih letal polpete generacije na višjo raven.

Vojaška letalstva dandanes večinoma uporabljajo 4. in 4.+ generacijo letal, opremljeno z radarji AESA (z aktivnim elektronskim skeniranjem), ki omogoča sledenje oddaljenejših ciljev in usmerjanje raketnih orožij vanje na večje razdalje ter zaključevanje boja v zraku na večjih razdaljah še preden bi se lahko zapletli v bližinski zračni boj (»dog fight«).

S temi “podaljševalnimi” senzorskimi in oborožitvenimi kompleti (raketami zrak-zrak) se na 51. pariškem letalskem salonu predstavlja kar nekaj proizvajalcev senzorske in oborožitvene opreme. Ena takih raket je meteor evropskega raketnega konzorcija MBDA, ki jo je moč vgraditi na vse lovce generacije 4+: rafale, gripen in tvphoon. Prav tako je podobno zmogljivo raketo razvil ameriški Raytheon – AIM-120D. Gre za zadnjo različico dobro znane in uveljavljene rakete zrak-zrak dolgega (srednjega) dosega AMRAAM, medtem ko je izraelsko podjetje Rafael predstavilo zadnjo inačico svoje rakete zrak-zrak podobnih zmogljivosti derby. Raketo derby so prvotno uporabili za uporabo prek vidnega horizonta (BVR), derby ER pa je opremljena z novo programsko opremo aktivnega iskalca in izboljšanim dvopulznim pogonskim sistemom, ki dramatično izboljšuje  kinematiko rakete, še posebej v zadnji fazi leta (nad 100 km).

 Pripravil: B. Knific, foto: Military Images

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki