Paris Air Show 2019: Turčija predstavila model turškega lovca 5. generacije

by Urednik

TURŠKI ODGOVOR NA ZAPLETE Z ZDA PRI LOVCU F-35

Prvič je v Parizu javnosti predstavljena maketa (1 : 1) projekta turškega lovskega letala za potrebe turških letalskih sil glavnega pogodbenega izvajalca Turkish Aerospace Industry (TAI). O prvi mednarodni predstavitvi turškega lovca je predsednik in izvršni direktor TAI prof. Temel Kotil dejal:

“Doslej najpomembnejši projekt Turčije, ki ga izvajamo, smo premaknili na najvišjo točko. Naredili bomo tisto, kar počne le nekaj držav po svetu. Prvič razstavljamo turško bojno letalo v Parizu, da bi pokazali naše zmogljivosti in da se z vidika tehnološke infrastrukture ne razlikujemo od tehnološko ter vojaško najrazvitejših držav. Da bi TAI izpolnil želje in pričakovanja v zvezi z bojnim letalom prihodnosti,  mora stopiti na pot razvoja disciplinirano in osredotočeno k cilju. Smo odprti za vse inženirske pobude in za vse imamo vrata odprta, veselimo se njihove odločnosti, pripravljenosti in dela!” Kot je izjavil uradni turški predstavnik, naj bi turški lovec 5. generacije vzniknil leta 2026.

Turčija bo po ZDA, Rusiji in Kitajski zavzela mesto med državami, ki imajo infrastrukturo in tehnologijo za proizvodnjo lovskega letala pete generacije.

Verjetno tudi ni naključje, da je Turčija predstavila model lovca 5. generacije v naravni velikosti ravno v času “medijske vojne” z ZDA glede nakupa lovca F-35, ki ga Američani nočejo dobaviti Turkom zaradi nakupa ruskih zračnoobrambnih sistemov S-400.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki