Paris Air Show 2019 na letališču Le Bourget

by Urednik

53. MEDNARODNA LETALSKA IN VESOLJSKA RAZSTAVA

Mednarodni letalski sejem v Parizu, letos poteka med 17. in 23. junijem 2019, je mednarodna letalska in vesoljska razstava, ki jo vsaki dve leti organizira SIAE – francosko združenje letalske industrije.

Paris Air Show je ena najstarejših, verjetno pa kar najstarejša tradicionalna – bienalna letalska sejemska prireditev svetu. Tu so predstavljene najnovejše tehnologije v letalski in vesoljski industriji ter industriji sorodne opreme, kot so letalski motorji, satelitska navigacijska tehnologija, kabine in sedeži za letala ter sistemi (letalskega in protiletalskega) orožja. Skozi leta je ta razstava postala ena najpomembnejših mednarodnih platform v letalski in oborožitveni industriji.

Prvi dnevi sejma so namenjeni izključno poslovnim obiskovalcem ter vojaško-letalskim delegacijam, konec tedna pa dogodek odprejo tudi za širšo javnost. Letos je predstavljenih je približno 150 letal., Slovenijo zastopa Pipistrel z električnim letalom.

Številna letala in helikopterji prikazujejo svoje zmogljivosti in sposobnosti med dnevnimi demonstracijami letenja v popoldanskem času, kar razstavljavcem omogoča, da javnosti pobliže pokažejo svoje tehnično znanje. Razstavo spremlja program srečanj, na katerih je v ospredju izmenjava znanja in izkušenj v kombinaciji z iskanjem rešitev v letalsko-vesoljskem sektorju.

Organizatorji so med 17. in 23. junijem v celoti pripravili  sedem sejemskih dni s skupaj 2381 razstavljavci iz 48 držav, pričakujejo pa 322.000 tako poslovnih obiskovalcev kot ljubiteljev letalstva, ki si bodo lahko ogledali skoraj 150 letal in helikopterjev ter brezpilotnikov (v demonstracijskih popoldanskih letih jih sodeluje 45). Pričakujejo prihod kar 290 uradnih delegacij iz 98 držav, dogajanje pa spremlja kar 3450 novinarjev, poročevalcev in snemalcev iz 67 držav.

Že triinpetdeseti po vrsti mednarodni pariški letalski sejem – SIAE poteka 7 dni od ponedeljka 17.06.2019 do nedelje 23.06.2019 na pariškem letališču Le Bourgetu. To letališče leži v bližini velikega pariškega letališča Charles de Gaulle (lahko bi rekli na poti od tega do središča Pariza).

Za tiste, ki bi si sejem ogledali v živo: letalske zveze so z Ljubljano odlične, iz Ljubljane letita tako Adria Airways kot Air France.Predlagamo: v petek polet z AA z Brnika ob 7.00 , prihod na letališče C. de Gaulle ob 9.00, vožnja s hitro železnico do Le Bourgeta (z železniške postaje do letališča vozi avtobus – shuttle), ogled sejma – za vstopnino boste odšteli 15 eur, nato pa povratek z AA z letališča C. de Gaulle ob 20.00 … Preizkušeno! Če pa bi prespali v Parizu vsaj eno noč, pa je možnosti še  več!

In kaj lahko vidijo obiskovalci v zraku: tudi Pipistrelovega električnega alfa elektro 167, pa Airbusova lepotca A330neo in A350-1000, francoskega rafala, Lockheed Martinovega F-35…, če naštejemo nekaj najbolj vznemirljivih nastopov.

Pripravil: B. Knific, foto:  YouTube

Povezani članki