Pentagon bi (bojno) upokojil 100 lovcev F-35, še preden bodo vzleteli

by Urednik

ZARADI DRAGE NADGRADNJE LOVCI F-35 BLOCK 2B LE ZA ŠOLANJE?

Ministrstvo za obrambo ZDA razmišlja o umiku (“upokojitvi”) 100 lovcev F-35 iz bojnih enot še preden so bili sploh predani Ameriškim letalskim silam, saj bi lahko bila njihova nadgradnja, ki je nujno potrebna za bojne operacije, preveč zamudna in predraga.

Ameriške letalske sile (USAF), ki bodo skupaj dobile 1.763 “nevidnih” lovcev F-35A lightning II, bi morale v prihodnjih letih nadgraditi programsko opremo pri 108 naročenih lovcih F-35A block 2B, ki bi dobili bojni komplet block 3F. Ta sprememba v konfiguraciji bi bila dolgotrajna in zelo draga, kar 150 sprememb pri vsakem letalniku pa bi morali uskladiti s standardi.

V Pentagonu razmišljajo, da bi bilo verjetno ceneje, če bi obstoječe lovce F-35A block 2B, ki potrebujejo nadgradnjo za bojne misije, uporabili za testiranja ali usposabljanja. V Letalskih silah ZDA zato že izvajajo analize poslovnih primerov, da bi ugotovil, katera možnost je boljša za proračun (cenejša). Naslanjajo se na primerjavo stroškov za nadgradnjo iz projektov modernizacij lovcev F-16, F-15 in tudi F-22. V primeru F-22 je bilo 30 % lovcev (bojno) “upokojenih”, ko je prišel čas za nadgradnjo, USAF pa se je odločil, da jih bodo uporabljali za usposabljanje.

Za leto 2018 je predvidena dobava (proizvodnja) 440 lovcev F-35, strošek je ocenjen med 35 in 40 milijardami dolarjev, Pentagon pa ob tem trdi, da se program še naprej krije pri stroških. Vendar F-35 po četrt stoletju razvoja še vedno ni sodeloval v boju…

Pripravil: A. Knific, foto: MilitaryPhotos

 

Povezani članki