Pentagon prizemljil lovce F-35 zaradi težav z oljem

by Urednik

NOVE TEŽAVE NAJSODOBNEJŠEGA LETALA F-35

Ameriška vojska je minuli konec tedna začasno prizemljila celotno floto lovcev 5. Generacije F-35 JSF (Joint Strike Fighter) potem ko so posumili da pušča motorno olje. Najnovejša napaka je še ena v vrsti tehničnih težav in zamud na veliko opevanega programa, ki velja za najdražjega vojaškega v vsej ameriški zgodovini.

Vodje programa JSF  so to potezo opisali kot “preudaren ukrep”,  večina letal F-35 lightning II pa je bila že v naslednjih dneh (po podrobnem tehničnem pregledu) ponovno operativnih.

Težava je nastopila po tem, ko je eden izmed pilotov opozoril na probleme z motornim oljem med poletom v torek 10. junija 2014. Lovsko letalo F-35 je kljub težavam varno pristalo v letalski bazi Yuma v Arizoni, ki jo uporablja Korpus  ameriških marincev.

 Od vseh 97 lovcev F-35, ki so že v uporabi v Ameriški vojski (Ameriške letalske sile, Ameriški marinci in Ameriška mornarica), so bili vsi pregledani in preizkušeni. Pri treh letalih so našli napako.

Podroben inšpekcijski pregled je prišel manj kot mesec dni pred mednarodno premiero izvedenko za navpično vzletanje in pristajanje F-35B na letošnji prireditvi Royal International Air Tatoo (RIAT – 11.-13. julij 2014) in nekaj dni zatem na letalskem salonu v Farnboroughu (14.-20. julij 2014).

Letalski tehniki so za pregled vsakega motorja Pratt & Whitney potrebovali približno 90 minut. Matthew Bates, tiskovni predstavnik podjetja Pratt & Whitney, je poudaril, da je motor bojnega letala F-35 uspešno zaključil skoraj 32.000 ur testiranj, vključno z več kot 16.000 naletenimi urami.

Vendar pa se projekt lovca 5. generacije JSF sooča s težavami ves čas, zaradi česar zamuja sedem let, stroški pa so se močno zvišali. Pentagon je ocenil, da bi za 2443 lovcev F-35 porabili 391,2 milijarde dolarjev, kar pomeni, da bo vsako letalo stalo neverjetnih 160 milijonov USD (ob takem številu proizvedenih letal). Vendar pa bodo dodatne zamude še povišale stroške.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

Sorodne novice:  

F-35B prvič pred javnostjo na RIAT-u in Farnboroughu 2014

23/04/2014

Po trinajstih letih od prve javne predstavitve bo F-35 prvič poletel pred evropsko javnostjo in sicer na letošnjih prireditvah RIAT in Farnboroughu.

Bo program lovca F-35 preživel?

12/02/2014

Cena osnovnega modela lovca 5. generacije F-35A se je povzdignila na 157 milijonov USD, še vedno pa se pojavljajo številne napake in težave.

Povezani članki