Pentagon: Ruska vohunska ladja pluje v bližini ZDA

by Urednik

RUSKE LADJE MED KUBO IN FLORIDO

Iz Pentagona so sporočili, da ruske izvidniške vojaške ladje zadnje mesece plujejo ob vzhodni obali ZDA in v bližini Mehiškega zaliva. ZDA so zaskrbljene, saj je ena izmed njih opremljena z visokotehnološko opremo za vohunjenje.

Po ameriških podatkih gre za ruski ladji Nikolay Chiker, spremljevalno ladjo razreda projekt P-5757, ki ima zmogljivosti za dvig ter popravilo podmornice, in 91-metrsko ladjo Viktor Leonov (SSV-175) razreda vishnya (project 864 meridian), ki je namenjena pridobivanju podatkov in opremljena z visokotehnološko opremo za vohunjenje.

Uradniki v Pentagonu sumijo, da so ladje Ruske mornarice že od marca del operacije zbiranja obveščevalnih podatkov (vohunjenja), tako iz pomorskega oporišča za ameriške podmornice z balističnimi raketami (SSBN) Kings Bay, kot tudi drugih vojaških objektov v ZDA. Obe ladji so odkrili ob obali Floride v bližini ameriške pomorske baze Mayport na Floridi, ki je južno od Kings Baya.

“Opozorjeni smo bili, da se ruski ladji Viktor Leonov in Nikolay Chiker trenutno nahajata v vodah, ki so izven ameriških teritorialnih voda, vendar blizu Kube,” je dejal podpolkovnik Tom Crosson ,tiskovni predstavnik Pentagona. “Spoštujemo svobodo vseh narodov, kot določa mednarodno pravo, ob delovanju njihovih vojaških plovil izven teritorialnih voda drugih narodov.”

Zbiranje podatkov ruske obveščevalne sovpada s povečevanjem napetosti med Združenimi državami Amerike in Rusijo po nedavni vojaški odcepitvi Krimskega polotoka od Ukrajine ter priključitvi k Rusiji, so zapisali pri ameriškem WCBM.

Predstavnik Pentagona je ob tem dejal, da je možno, da je elektronsko vohunjenje povezano z nadzorom ameriških oporišč del ruske jedrske vojaške vaje. Ruska vojska je namreč imela med 17. in 19. aprilom 2014 vojaške vaje Strateških jedrskih sil, na katerih je sodelovalo okoli 10.000 ruskih vojakov in 1.000 kosov vojaške opreme. Ta datum, kot pravijo Američani, naj bi sovpadal s potjo ene izmed ruskih vojaških ladij (Nikolay Chiker), ki je priplula v bližino Floride iz Kube.

Ruska vohunska ladja Viktor Leonov (SSV-175)

Poročila kubanskih medijev pa tudi razkrivajo, da je bila ruska “vohunska” ladja Viktor Leonov (SSV-175) večkrat zasidrana v Havani v zadnjih treh mesecih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, AP

Povezani članki