Pentagon: Turčija je bila izrecno obveščena o umiku iz programa F-35

by Urednik

AMERIŠKA ARGUMENTACIJA PREKLICA DOBAVE LOVCEV F-35 TURČIJI

Turčija je bila jasno informirana o odločitvi Pentagona, da Turčijo izključi iz programa bojnih letal F-35, potem ko je Turčija začela sprejemati ruski sistem za zračno obrambo S-400, je dejala tiskovna predstavnica ameriškega ministrstva za obrambo Carla Gleason je poročal v petek arabski dnevnik s sedežem v Londonu Asharq Al-Awsat.

Gleasonova je po elektronski pošti odgovorila na vprašanja, ki jih je časopis objavil v zvezi z izjavo tiskovnega predstavnika turškega predsednika Ibrahima Kalına v torek, da Ankara ni prejela nobene uradne izjave o izstopu Turčije iz programa F-35. Kalın je še dejal, da Turčije iz programa ni tako preprosto izključiti.

Gleasonova je še povedala povedal arabskemu časniku Asharq Al-Awsat, da sta tako tiskovna sekretarka Bele hiše kot ameriška podsekretarka za obrambne  nabave Ellen Lord Lord 17. julija na ločenih sestankih izrecno dejali, da lovci F-35 ne morejo biti skupaj z ”rusko platformo za zbiranje obveščevalnih podatkov”.

Gleasonova je še spomnila, da je Lordova navedla, da je Pentagon začel uraden postopkek izključitve Turčije iz programa F-35 JSF (Joint Strike Fighter).

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona, je Lordova poslal pismo tudi İsmailu Demirju, predsedniku združenja turške obrambne industrije, v katerem je navedla, da se bodo postopke za umik Turčije iz programa nadaljevali.

Potem ko je Turčija začela sprejemati pošiljke sistemov S-400, je Washington ustavil dobavo 100 letal F-35, ki jih je Turčija kupila zaradi pomislekov o morebitnega ruskega podcenjevanja F-35.

Turški piloti in vzdrževalno osebje, ki so se v ZDA usposabljali na letalih F-35, so se Turčijo začeli vračati 31. julija v skladu s predhodno najavljenimi načrti Pentagona o prenehanju turškega sodelovanja v programu F-35.

Gleasonova je za londonski časnik povedala, da je bila odločitev o prenehanju usposabljanja turških pilotov sprejeta postopoma v tednih, ki so sledili sestanku Pentagona 17. julija letos.

Odločitev za izključitev Turčije iz programa F-35 ni bila sprejeta čez noč, je Asharq Al-Awat citiral tiskovno predstavnico Pentagona v zvezi z Kalinnovimi izjavami.

Pripravil: B. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki