Peru začel Ukrajini zaračunavati kazni za nedobavljena letala An-178

by Urednik

TEŽAVE UKRAJINE PRI DOBAVLJANJU TRANSPORTNIH LETAL AN-178

Peru je 24. oktobra začel postopek zaračunavanja pogodbeno določene kazni zaradi motenj pri dobavi letal An-178 proti Ukrajini, poroča španska izdaja Infodefensa, specializiranega za Latinsko Ameriko.

Za vsakega od prvih dveh mesecev zamude dobave letal An-178 bo zamudnina znašala 5 tisoč USD, za 3., 4. in 5. bodo morali ukrajinski dobavitelji plačati 35.000 USD, med 5. in 12. mesecem pa 70.000 USD za vsak mesec. Po enem letu ima stranka pravico do odpovedi pogodbe, ki je bila sklenjena novembra 2019.

Glede na vladno revizijo Peruja bo zaradi zamude pri dobavi letala, ki ga je kupila policija, verjetne gospodarske izgube znašale 64 milijonov dolarjev. Ukrajinska stran se je v skladu s pogodbo zavezala, da bo letalo dostavila najpozneje do 23. oktobra 2021. Kljub temu, da je bilo očitno, da tega datuma ni mogoče izpolniti, izvajalec ni postavljal vprašanja o odložitvi datuma odpreme.

Inšpektor iz Peruja, ki je oktobra obiskal ukrajinsko državno podjetje Antonov, je ugotovil, da je letalo 65-odstotno pripravljeno. Po njegovih besedah ​​je takrat potekala montaža trupa in vgradnja sistemov. Pri Motor Sichu so obiskovalcem pokazali eno od D-436-148FM v postopku montaže, a na njej ni bilo napisne tablice. Kot so pojasnili v tovarni, je ta motor izdelan za An-178, ki ga je naročil Peru.

Pred tem je državno podjetje Antonov poročalo, da sredstva, ki jih je prejel Spetstechnoexport iz Peruja, niso bila prenesena na proizvajalca.

»Odkrit bom: Za to letalo še nismo prejeli niti centa. Zato smo si zadali nalogo, da najprej izdelam letalo za Ministrstvo za obrambo Ukrajine. Na An-178 za Ministrstvo za notranje zadeve Peruja nadaljujemo z delom. Ko se denar pojavi, bomo končali dela,« je februarja letos izjavil vodja proizvajalca.

Kot še poroča ukrajinska izdaja Defense Express, Spetstechnoexport ne odgovarja na poizvedbe medijev.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

 

Povezani članki