Pet evropskih držav bo dobilo jedrsko orožje, tudi Italija

by Urednik

ZDA ŽELIJO Z JEDRSKIMI BOMBAMI POVEČATI VPLIV PAKTA NATO

Osnutek proračuna Ameriških letalskih sil za leto 2015 predvideva integracijo jedrskih bomb  B61-12 na bojna letala F-16 in Panavia tornado GR4 petih evropskih letalskih sil. ZDA želijo z bombami  B61-12 oborožiti letala držav, ki do sedaj niso imele jedrskega orožja.

Tako naj bi se Belgija, Nizozemska, Turčija (vse F-16), Nemčija in Italija (tornado GR4) pridružile vojaškim velesilam), ki imajo v svoji oborožitvi jedrsko oborožitev. S tem naj bi se bistveno povečala vojaška moč držav članic zveze nato, poroča organizacija NATO Fas.

ZDA so ena tistih držav, ki imajo jedrsko orožje in so podpisale Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja, skupaj z Rusijo, Veliko Britanijo, Francijo in Kitajsko, medtem ko ga niso Indija, Pakistan, Severna Koreja in Izrael (uradno ga nimajo). Tako vojaški analitiki opozarjajo, da je ameriški program širjenja jedrskega orožja v evropske države sporen.

Atomska bomba B61-12

Z jedrskimi bombami bodo opremljeni tudi ameriški lovski bombniki  F-15E (integracija se je začela v letu 2013) in F-16C/D, strateški bombniki B-2A, kot tudi lovci pete generacije F-35A lightning II, ki naj bi nadomestili F-16. Ameriške letalske sile načrtujejo, da bodo vse evropske lovce F-35  opremili s sistemi za jedrsko orožje do leta 2024. Po letu 2020 naj bi z atomskimi bombami B61-12 tudi nove bombnike iz programa LRS-B.

Integracija jedrskih bomb B61-12 na letala F-16, tornado in F-35 naj bi v naslednjem letu doživela sedem testiranj, medtem ko ZDA načrtujejo njihovo operativnost v letu 2020. Za ta program, naj bi porabili več kot 1 milijardo ameriških dolarjev, dodatnih 154 milijonov pa bodo porabili za zagotavljanje varnosti vojaških baz z jedrskim orožjem v Evropi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki