Plačanci iz ZDA sodelujejo v vojaških operacijah v Ukrajini

by Urednik

NEMŠKA OBVEŠČEVALNA SLUŽBA VE ZA AMERIŠKE PLAČANCE V UKRAJINI

Približno 400 plačancev iz zloglasnega ameriškega zasebnega varnostnega podjetja Academi (prej Blackwater) sodeluje v ukrajinski vojaški operaciji proti protivladnim protestnikom v jugovzhodnih delih Ukrajine, poročajo nemški mediji.

Nemški časopis Bild am Sonntag navaja vir v obveščevalnih krogih ob zapisu, da so zaposleni v ameriškem podjetju Academi vključeni v kijevsko vojaško akcijo proti pro-ruskim aktivistom v bližini mesta Slavyansk  v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine.

Nemška obveščevalna služba (BND) naj bi že 29. aprila obvestila vlado nemške kanclerke Angele Merkel o udeležbi plačancev v protiterostičnih operacijah. Vendar pa ni jasno, kdo poveljuje zasebnim vojakom in kdo plačuje za njihove storitve.

Ukrajinske oblasti pa naj bi želelo zaposliti še novo osebje iz tujih zasebnih vojaških podjetij “za ohranitev reda in miru”, da bi zatrli civilne proteste in nezadovoljstvo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Glede na javno dostopne informacije je bilo podjetje Greystone Limited del družbe Blackwater, ki se je pozneje preimenovalo v Academic. Po mnenju vojaških strokovnjakov je družba povezana z ameriško varnostno-obveščevalno agencijo CIA in ameriškim obrambnim ministrstvom. Njihovi zaposleni so sodelovali tudi v vojni v Afganistanu ob padcu režima Sadama Huseina leta 2003, kot tudi v Iraku, kjer še vedno sodeluje pri usposabljanju novih iraških oboroženih sil in policije.

Spodaj si lahko ogledate videoposnetek, na katerem naj bi bili posneti plačanci iz vrst ameriškega podjetja Greystone v Ukrajini. Vojaki so dobro oboroženi, imajo zaščitno opremo in uniforme – vendar brez kakršne koli oznake.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Plačanci iz vrst ameriškega podjetja Greystone v Ukrajini

Povezani članki