Po enem letu spopadov Islamska država (ISIS) še močnejša?!

by Urednik

“ZDA – DOBRI ZA ZAČETEK VOJNE, SLABI ZA ZMAGOVANJE”

Ameriška vojska je 8. avgusta 2015 izvedla prvi letalski napad na položaje Islamske države (ISIS) v Iraku, le mesec dni za tem pa so prvič posredovali v Siriji. ZDA in njene zaveznice se že dobro leto spopadajo z militantno skupino Islamska država v Iraku in Siriji, vendar kot kaže dokaj neuspešno, ob velikih finančnih izdatkih, poroča Le Huffington Post.

Francoska izdaja znanega ameriškega časopisa je zapisala, da Združene države Amerike, ki veljajo za svetovno vojaško velesilo (37 odstotkov vse svetovne vojaške porabe), ne more premagati niti organizacije z nekaj deset tisoč borci, oboroženimi predvsem z lahko oborožitvijo.

Ameriško obrambno ministrstvo je pred dnevi sporočilo, da so za vojaško operacijo proti ISIS-u v enem letu porabili 3,5 milijarde dolarjev, od tega je bilo 75% vseh stroškov namenjenih za letalske napade. Ameriška vojska za vojaške operacije proti Islamski državi v Iraku in Siriji vsak dan porabi več kot 10 milijonov dolarjev, kar polovico tega denarja pa je namenjeno izključno poletom letal. Vsaka zadeta tarča tako ZDA stane 300.000 dolarjev, vsak ubit sovražnik pa 175.000 USD.

Največja težava za Ameriško vojsko, kljub številnim uničenim ciljem in ubitim pripadnikom ISIS-a, pa je novačenje novih borcev s strani Islamske države. Nekateri vojaški strokovnjaki celo menijo, da ima militantna skupina Islamska država v Iraku in Siriji sedaj celo številčnejšo vojsko kot pa v avgustu 2014, poroča Le Huffington Post.

Nič kaj spodbudne besede pa ne prihajajo niti iz ameriškega Poveljstva za posebne operacije. Njihov poveljnik general Joseph Votel je namreč prejšnji mesec dejal, da bi lahko vojna ZDA proti ISIS-u trajala tudi 50 let. Votel je dejal, da takoj ko Islamsko državo blokirajo na enem področju, teroristi obrnejo svojo pozornost na druga področja. “Ne verjamem, da obstaja kakršnakoli strategija, ki jo izvajamo, takoj to spremenila. Potrebno bo sprejeti dolgoročnejši pristop,” je zaključil Votel.

V Pentagonu naj bi že razmišljali o možnosti kopenskega posredovanja in napotitvi ameriških vojakov v Irak, če ni dosežen napredek v boju proti ISIS-u v naslednjih nekaj mesecih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki