Po smrti prvega vojaka krimski konflikt vstopil v “vojaško fazo”

by Urednik

NA KRIMU V BOJU UMRL PRVI VOJAK

V torek 18. marca 2014 je bil v ukrajinski vojaški bazi Simferopol na Krimskem polotoku ubit en pripadnik Ukrajinske vojske, drugi pa je bil ranjen.  Ukrajinsko vojaško bazo so napadli neznani oboroženi moški v popolni bojni opremi brez oznak, njihovi obrazi pa so bili pokriti. Po dogodku je začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk sporočil, da je konflikt na Krimskem polotoku vstopil v vojaško fazo.

Jatsenjuk je pred televizijskimi kamerami povedal: “Pripravljenost Ukrajinske vojske se je v primerjavi s tem, kar je bilo pred dvema tednoma že precej spremenila. Zaradi dogodkov na Krimu in vzhodnih mejah države, smo sprejeli številne odločitev za ustreznejšo pripravljenost oboroženih sil, da lahko izpolnjujejo svoje obveznosti.” Ob tem je poudaril, da so ukrajinski vojaki v polni bojni pripravljenosti že vse od 3. marca 2014.

Ukrajinski minister za obrambo Ihor Tenjuh je ob tem dodal: “Ukrajinska vojska obstaja za zaščito države, pred katerim koli agresorjem in iz vseh smeri. Zato smo pripravljeni na to in še izboljšujemo obrambno pripravljenost. Ukrajinski vojska bo izpolnila svojo ustavno dolžnost, še posebej – zaščitila Ukrajino.”

Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva je bilo 1. januarja 2014 število zaposlenih v Črnomorski floti ruskih oboroženih sil 12.500 pripadnikov. V zelo kratkem času se je to število povečalo s 12.500 na 22.000 vojakov. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pa je v ponedeljek sporočilo, da naj bi imela Rusija na vzhodni meji z Ukrajino in Krimom razporejenih kar 60.000 vojakov (Ukrajina naj bi imela vseh vojakov skupaj med 138.000 oz. 184.000).

Ukrajinski vojska je v polni pripravljenosti, vse vojaške enote in formacije so prerazporejena na območja ob ruski in krimski meji. Nova ukrajinska vlada pa je že zaprosila ZDA za morebitno vojaško pomoč izven območja Nata (v Ukrajini).

Pripravil: A. Knific, foto: LA Times

Povezani članki