Podpis sporazumov o nabavi vojaške opreme in orožja za Hrvaško vojsko

by Urednik

TAKO TO DELAJO NA HRVAŠKEM…

Že drugo leto zapored so na Ministrstvu za obrambo Republike Hrvaške pripravili skupinski podpis okvirnih sporazumov za leto 2015 za skupaj 22 hrvaških obrambnih podjetij za posle v skupni vrednosti 50 milijonov kun (7,66 milijona USD, 6,5 milijona USD), poroča ugledni hrvaški spletni portal OBRIS.

Vsem poslovnežem se je pridružil tudi celoten vrh hrvaškega obrambnega resorja od ministra Anteja Kotromanovića, načelnika Hrvaške vojske (Oružane snage Republike Hrvatske) generalpolkovnika Draga Lovrića, pomočnika ministra za materialne zaloge Viktorja Koprivnjaka  in glavnega inšpektorja obrambe generalpolkovnika Mirka Šundova vse do načelnika Samostojnega sektorja za javne nabave MORH Branka Pribolšana ter načelnika sektorja za oborožitev v MORH Darka Pintarića. Zbrali so se ponudniki najrazličnejših proizvodov in uslug: vse od izdelovalcev oblačil in čevljev, hrane in oborožitve do ponudnikov uslug javnega prevoza in popravila bojne tehnike.

Tako so podpisali pogodbo o nabavi:

– 4000 pasov in opasačev (URIHO iz Zagreba -1),

– 200 čelad (Šestan Busch d.o.o. iz Preloga),

– približno 6.000 kompletov bojnih oblačil (združenje ponudnikov pod vodstvom podjetja  Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o. iz Zagreba),

– 10.500 parov obutve (združenje ponudnikov INKOP OBUĆA-JELEN PROFFESIONAL-BOROVO),

– 700 dežnih oblek in plaščev (Čateks d.d. iz Čakovca),

– 3.000 službenih in svečanih oblek (Varteks Pro d.o.o. iz Varaždina),

– 800 letalskih in delovnih kombinezonov ter jaken (HEMCO d.o.o. iz Đakova),

– 35.000 parov nogavic (JADRAN Tvornica čarapa d.d. iz Zagreba),

– 13.000 kompletov spodnjega perlia (GALEB d.d. iz Omiša),

-100 jaken (KROJOSTIL d.o.o. iz Jakovlja),

– 1.500 kompletov specijalnega spodnjega perila (ODJEĆA d.o.o. iz Zagreba),

– 9.000 kap in klobukov (ŠEŠIR d.o.o. iz Zagreba),

– 2.000 komada vojaških in častniških telovnikov (MAKO d.o.o. iz Osijeka),

– 11.000 celodnevnih suhih obrokov (Podravka d.d. iz Koprivnice),

– nespecificirano število  avtomatskih pušk VHS (HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca),

– nespecificirana vojaška oprema (ANTIPIROS d.o.o. iz Splita) in

– nespecificirano število  vojaških oznak  (JAQUARD d.o.o. iz Zagreba).

Ob tem so podpisali še pogodbe za posamezne specifične usluge:

– servis bojnih vozil (ĐURO ĐAKOVIĆ d.d. Specijalna vozila iz Slavonskega Broda),

– javni prevoz v Splitu (PROMET d.o.o. iz Splita) ter

– servis ladijskih motorjev (TEHNOMONT BRODOGRADILIŠTE PULA d.o.o. iz Pulja).

Obrambni minister je v nagovoru posebej izpostavil, da so prav  s temi  posli v MORH pokazali, da  državni porabniki niso zgolj porabniki, » … pač pa želijo biti generatorji…, dejal bi razvoja, proizvodnje in pomoči vam proizvajalcem, spodbujevalci gospodarstva. Posebej tistega dela, ki proizvaja v svetu konkurenčne proizvode.« Čemur je sledil kratek ministrov govor, ki je verjetno ogrel srca vsakogar od prisotnih gospodarstvenikov.

»Rad bi se vam zahvalil, vam proizvajalcem vojaške opreme in oborožitve, vam zasebnim podjetnikom iz realnega sektorja, ki zaposlujete tisoče ljudi…, ki se vsakodnevno borite za vsako kuno, za vsakega človeka, za vsako delovno mesto. Zato, ker izplačujete plače vsak mesec, ker polnite državno blagajno vsak dan iz katere mi – tukaj v Ministrstvu za obrambo – dobivamo plačo in vzdržujemo …, imamo Oborožene sile. Hvala vam za to, tudi zaradi tega je naš interes — in zato bomo naredili dobesedno vse, kar je v naši moči, da vam pomagamo, da preživite, da uspete in ne zaključite slabo na kakršen koli način. Res, hvala vam! Vesel sem, ker bomo danes podpisali pogodbo, ki nam veliko pomen, veliko pa pomeni tudi vam!«

Pogodbe so skupaj vredne približno 50 milijonov kun ( 6,535 milijona evrov) – letos prvič, Kotromanović je namreč hkrati poudaril, da če bo MORH med letom uspel privarčevati načrtovano vsoto (ocenjena je na »nekaj deset« milijonov kun), lahko hrvaški proizvajalci vojaške opreme in orožja do konca leta pričakujejo še en podoben nabavni cikel blaga in uslug. Kot je poudaril  je bilo tako v manjšem obsegu tudi lani, zdaj pa se bodo organizirali še boljše in privarčevana sredstva namenili proizvajalcem vojaške opreme in oborožitve.

Pogled z druge strani je pojasnil Alojz Šestan, direktor podjetja Šestan-Busch d.o.o. in hkrati predsednik Skupnosti proizvajalcev za posebne namene pri hrvaški gospodarski zbornici. Izpostavil je tri glavne vzroke, zaradi katerih je podpis pogodbe bistvenega pomena za domačo industrijo.

»Najprej je to začetek plana za leto 2015 za nas proizvajalce in temelj za ostale nabave v tem letu, ki jih bo načrtovalo obrambno ministrstvo. Potem je to potrditev, da Ministrstvo za obrambo resnično – in ne prvikrat, marveč drugo leto zapored, organizira takšno srečanje in da skrbi za svojo namensko proizvodnjo ter oskrbuje svoje vojake z najkakovostnejšo opremo, za katero proizvajalci  zagotavljamo, da je hrvaška. In nazadnje, kar je še posebej pomembno za nas izvoznike, saj je to na nek način potrditev – certifikat za vse naše prihodnje izvozne  posle. Kajti brez takšnih dogodkov, brez takšnega certifikata proizvajalci ne bi uspeli izpolniti pogojev za nabave iz tujine.«

Predstavil se je tudi predstavnik podjetja URIHO ter obenem predsednik združenja ustanov in drugih pravnih oseb ter prebivalstva, ki izvajajo profesionalno rehabilitacijo in zaposlovanje oseb z invalidnostjo. Slišati je bilo moč še nekaj več o sodelovanju invalidnih oseb v proizvodnji opreme za Hrvaško vojsko. MORH je namreč prvo hrvaško ministrtsvo, ki je začelo s takšno akcijo, od podjetij z zaposlenimi invalidi  pa bo kupilo posebno perilo. Gre pretežno za skupine invalidov, za katere sicer velja ocena, da ne morejo delati v pogojih odprtega trga  brez posebne podpore, kakršno je ponudil MORH v tem primeru.

Pripravil: B. Knific, foto: MORH

Povezani članki