Podružnica Al Kaide sestrelila sirsko brezpilotno letalo

by Urednik

SIRIJA KUPUJE BREZPILOTNA LETALA V IRANU

V zadnjih tednik televizija Al Jazeera poroča in objavlja ekskluzivne posnetke o sestrelitvah oz. strmoglavljenjih sirskih brezpilotnih letal. Na sliki so prikazali UAV, ki ga je nad Aleppom sestrelila skupina Jabhat al Nusra, lokalna podružnica Al Kaide v Siriji.

Sestreljeno brezpilotno letalo izgleda kot prenosni iranski UAV yasir, ki so ga razvili na osnovi ameriškega brezpilotnega letalnika Boeing scan eagle, ki so ga Iranci zajeli v letu 2012, letos pa začeli tudi serijsko izdelovati, o čemer smo pisali v novici Iran dal Rusiji kopijo ameriškega UAV-ja scan eagle.

Yasir ima precej izrazito obliko in je skoraj identičen ameriškemu scan eaglu, vendar ima dvojni rep, katerega zadnje krilce je prelomljeno navzgor, kot pri  RQ-7 shadow.

Brezpilotni letalnik istega tipa so po poročanju sestrelili tudi v gorovju Qalamoun 7. decembra, vendar ni ostal tako lepo ohranjen.

Manjša brezpilotna letala yasir (sayeh) v Siriji ponovno opažajo od novembra, kar namiguje na to, da je Iran (pro)dal letalnike Sirskim letalskim silam, ki delujejo pod režimom predsednika Bašarja al Assada. Sirska vojska naj bi UAV-je uporabljala za opazovanje položajev sirskih upornikov.

Že ob začetku sirske državljanske vojne so na nebu Sirije opazili brezpilotno letalo mohajer 2, prav tako iranske izdelave, ki pa je nato izginilo, nadomestili pa so ga UAV-ji pahpad, mohajer 3 in sedaj še yasir. Vendar pa se je 9. december 2013 letalnik mohajer 2 ponovno pojavil nad Damaskom, kar je razvidno tudi iz spodnjega videoposnetka. Za sedaj še ni znano ali gre katerega od starih letal ali so bili del nove pošiljke orožja iz Irana.

Pripravil: A. Knific, foto: Osimint

Povezani članki