Policija ne bo dobila novega helikopterja

by Urednik

NA RAZPIS NISO PREJELI NITI ENE PONUDBE

Na Ministrstvu za notranje zadeve RS so pojasnili, da v razpisnem roku (do 18. 4.2018) niso prejeli nobene ponudbe za nakup in vzdrževanje novega transportnega helikopterja Policije. Za nabavo helikopterja in usposabljanje so bili pripravljeni plačati največ 19,5 milijona evrov z DDV, za vzdrževanje vozila v prvih dveh letih pa največ 1,3 milijona evrov z DDV.

V razpisu so ocenili vrednost javnega naročila za nakup in dobavo helikopterja ter usposabljanje na 15 milijonov evrov z DDV, za vzdrževanje vozila za obdobje dveh let pa namenili še poldrugi  milijon evrov (z DDV). Ob morebitnem povečanju naročila s sklenitvijo aneksa k pogodbi pa so za prvo postavko pripravljeni plačati 19,5 milijona, za drugo pa 1,3 milijona evrov z DDV.

Z razpisom so želeli prvič posodobiti floto slovenske policije po letu 2007, zadnja podobna nabava helikopterja sega že v leto 2007, ko je Policija – z delno pomočjo evropskih sredstev – dobila za nekaj manj kot devet milijonov evrov vreden Eurocopter EC135, opremljen s specialno opremo za nadzor iz zraka.

Tokrat je Policija ubrala precej nenavadno izbiro, saj se je določila za nakup transportnega zmogljivejšega in večjega transportnega helikopterja (za prevoz policijskih specialcev?) nakup pa je predvideval letalnik brez policijske opreme ni. Je pa bila predvidena celotna oprema za reševanje in medicinsko opremo za oskrbo in prevoz ponesrečencev, za kar pa je takšen helikopter verjetno prevelik. Če ponazorimo s konkretnimi letalniki, bi bil to med letalniki proizvajalca Airbus Helicopters helikopter v razredu H145, v proizvodnem programu Leonarda (prej Agusta/Westlend) helikopter AW159 in v Belovem najnovejši Bell 429 global ranger (prirejen zahtevam za medicinske prevoze).

Razpis kaže, da je Policija naročilo za namenski reševalno-medicinski helikopter, torej za specifične naloge gorskega reševanja, medicinskih prevozov ipd., ki jih zdaj opravljata tako Policija kot Slovenska vojska. Že kar nekaj časa pa se govori, da naj bi ponovno vzpostavili službo HEMS – helikoptersko nujno medicinsko pomoč, ki je v Sloveniji že uspešno delovala za časa ministra za zdravstvo Andreja Bručana (junij 2000 – november 2000), pa so jo potem zaradi različnih nesoglasij ukinili, vojski in policiji pa naložili službo, ki ni tipična za ta dva resorja. Verjetno je temu botrovala dolgoletna slovenska tradicija (predvsem) helikopterskega reševanja v gorah, ki jo zelo uspešno opravljajo gorski reševalci, posadke policijskih in vojaških helikopterjev SV ter izurjeno zdravstveno osebje. Žal v Sloveniji še ni prišlo do (nujnega) dogovora med zdravstvenimi zavarovalnicami, medicinsko reševalno službo, gorsko reševalno službo in soudeleženimi drugimi dejavniki ter pristojnimi ministrstvi o organizaciji takšne helikopterske reševane službe, ki bi pokrivala vsaj severozahodni in zahodni ter osrednji del Slovenije, posredovala pa tudi ob prometnih in drugih nesrečah. Tako bi se namreč tudi v naši državi helikoptersko nujno medicinsko pomoč dvignilo na precej višji standard, primerljiv z nekaterimi okoliškimi državami.

Pripravil: B. Knific, foto Policija

Povezani članki