Policisti v Arizoni bodo oboroženi z ruskimi “travmatskimi pištolami”

by Urednik

AMERIČANI BODO RUSKE PIŠTOLE KUPILI “S POMOČJO” BRAZILSKEGA PODJETJA

Štiricevne neubojne pištole  iz družine OSA so nedavno vzbudile veliko zanimanje v Ameriki, medtem ko v Rusiji veljajo za priljubljeno samoobrambno orožje že od leta 2000. Zaradi serije kontroverznih streljanj policistov na civiliste v ZDA, so se v zvezni državi Arizona odločili za nakup ruskih neubojnih pištol OSA (rus.: OCA) M09.

Policijske postaje vzdolž celotne ZDA so pod silnim pritiskom po seriji kontroverznih streljanj policistov – številne so ujeli celo na videoposnetke. Pred nedavnim je bil policist
Jason VanDyke iz Chicaga obtožen uboja 17-letnega Laquana McDonalda. VanDyke je vanj izstrelil celo16 nabojev – streljal je vanj celo, ko je najstnik že povsem nemočen ležal na tleh.

Po vrsti podobnih dogodkov ne čudi, da posadke policijskih postaj iščejo manj ubojno orožje. Taserji – elektrošok  orožja, imenovana po proizvajalcu Taser – so dandanes skorajda univerzalno orožje ameriških policistov.

V ameriški zvezni državi Arizona bo šerif urad mesta Pinal County v naslednjem letu kupil nekaj prav nenavadnega: samoobrambno orožje M09. Izgleda kot nekakšna signalna pištola, toda izvorno so jo v Rusiji imenovali nekoliko drugače: “travmatska pištola” (pisotet travmatichyevski).

Neubojna pištola OSA PB-4

Zasnovali so jo v državnem ruskem Raziskovalnem inštitutu za uporabno kemijo sredi devetdesetih let. Na trg so prvi primerki prišli v letu 1999 z oznako PB-4 ali “osa” v ruskem jeziku. Inženirji so prvotno orožje izpopolnjevali do končne verzije z oznako M09.  Kratka pištolica nima cevi in ne merkov, le laserski označevalnik. Neubojna pištola ima štiri naboje 18,5 mm, pripravljene za takojšnjo izstrelitev iz ločenih komor. Naboji so krajši od običajnih pištolskih nabojev, v njih pa so – ločeni so po barvah – ali z gumo obdana jeklena krogla, šibek, gel s poprom, svetleče naboj ali  signalni naboj. Najbolj impresiven pri tem orožju je električni mehanizem za streljanje nabojev.

O pištolah iz družine OSA (wasp) smo pisali pred časom v članku Neubojne pištole OSA za rusko vojaško policijo.

V Pinal Countyju zaenkrat načrtujejo samo nakup gumijastih krogel za M09. Navkljub zaostrenim odnosom med Moskvo in Washingtonom, pa lokalni šerif in vodilni možje ne vidijo razlogov za zaskrbljenost glede nabave. Posredni pri nabavi bo namreč brazilska zasebna družba Defenzia (podobno ime in pomen, kot naš Defensor), ki bo dobavila pištole in strelivo šerifu in njegovim policistom v Pinal Countyju.

Za Defenzio bo to prvi posel z ZDA, dobavili pa jim bodo tudi potrebno strelivo, tudi drugo, ne le z gumo oblečenih jeklenih krogel. Ob tem pa Brazilci računano tudi na prodajo drugih proizvodov v ZDA. Ruski proizvajalec pa je že prodal to orožje kupcem v Izraelu in Nemčiji (policija), pa še nekaterim evropskim in bližnjevzhodnim in azijskim držav.

To orožje – kot pištola PB-4 – je bilo v Rusiji priljubljeno samozaščitno orožje že pred več kot 10-imi leti, saj v Rusiji v samoobrambne in samozaščitne namene raje uporabljajo neubojno orožje kot pa orožje velikih kalibrov.

Brazilska Defenzia je ekskluzivni uvoznik in oskrbovalec tako za Severno kot Južno Ameriko. Po zagotovitvah prodajalca naj bi M09 ponuja večjo natančnost kot sorodna dostopna neubojna orožja, povpraševanje po tem orožju pa v zadnjem obdobju narašča. Seveda pa je učinkovito boj na bližino, ob tem pa precej sredstva za podoben namen – neubojnega laserja X-26.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia, OCA

svetilke-olight

Povezani članki