Poljakom uradno predali prvo šolsko letalo M-346 master

by Urednik

V ITALIJI SLOVESTNOST OB PRVEM IZDELANEM TRENAŽNEM LETALU M-346 ZA POLJSKO

Na letališču italijanske Leonardo – Fimeccanice v Vegnonu Superiore pri Vareseju je bila slovesnost, na kateri so Poljakom izročili prvo od skupaj osmih naročenih šolskih dvosedov Alenia Aermacchi M-346 master.

Slovesnosti so se udeležili tudi namestnik poljskega obrambnega ministra Bartosz Kownacki, italijanski državni podsekretar za obrambo Giocchino Alfano in tržni direktor letalskega dela Leonardo-Finmeccanice Fillipo Bagnato. Predstavnik proizvajalca Leonardo Finmeccanica (združuje podjetja AgustaWestland, Alenia Aermacchi, Selex ES, OTO Melara in WASS) je poudaril, da je njegova družba trenutno edina na svetu, ki kupcem lahko ponudi celovito tehnološko rešitev, ki skrajšuje urjenje pilotov in jih pripravi za letenje z bojnim letali nove generacije. Danes se vse več držav odloča za integrirane trenažne sisteme, ki vključujejo tako letalo kot talne simulatorje. Integrirani sistem se je že dokazal v trenažnem centru italijanskih letalskih sil v Galatinu (v bližini Lecceja), kjer se usposabljajo piloti iz 11 držav Nato na letalih in simultorjih italijanske Leonardo-Finmeccanice.

Prvi od skupaj osmih šolskih dvosedov Alenia Aermacchi M-346 master, ki jih je Poljska naročila v letu 2014 in zanje odštela 383 milijonov USD, bo šel zdaj skozi fazo preizkusnega programa, kakršnega so načrtovali v Poljskih letalskih silah. Letala jim bodo dobavili do konca leta 1019, letos pa bodo Poljakom dobavili še drugo letalo.

Poljaki bodo z M-346 opremili 4. eskadriljo šolskega trenažnega polka v bazi Deblin- S tem bo baza postal tudi mednarodno središče za šolanje in trenažo vojaških pilotov.

Šolske dvomotorne reaktivne dvosede Alenia Aermacchi M-346 so doslej naročile: Italija (18), Singapur (12), Izrael (30) in Poljska (8), skupaj torej 68.

Pripravil: B. Knific, foto: Leonardo

Povezani članki