Poljska mornarica dobila minolovec ORP Kormoran

by Urednik

PRVA POLJSKA DOMAČA VOJAŠKA LADJA PO VEČ DESETLETJIH

Konec novembra 2017 je Poljska mornarica (Marynarka Wojenna), ob praznovanju 99. obletnice obstoja, v svojo floto sprejela novo plovilo za protiminsko bojevanje (minolovec) razreda kormoran-II.

Nova ladja je v celoti zasnovana in zgrajena na Poljskem kot del programa Kormoran II, izdelali pa so v ladjedelnici Remontowa v Gdansku. ORP Kormoran velja za prvo mornariško ladjo, zgrajeno na Poljskem in predano Poljski mornarico v zadnjih desetletjih.

Novi minolovec ORP Kormoran (oznaka 601) je prva od treh načrtovanih plovil iz razreda kormoran-II, ki bo služila v Poljski mornarici. Gradnja preostalih dveh (naročenih) ladij iz tega razreda se še ni začela. Kormoran je namenjen iskanju, odkrivanju in uničevanju vseh morskih min, tako tistih na vodni površini kot tudi na morskem dnu, je novinarjem povedal Michał Dziugan, poveljnik ORP Kormoran.

Plovilo ima nizek radarski podpis in visoke manevrske sposobnosti zaradi uporabe cikloidnih propelerjev, ki jih poganjajo dizelski motorji. Ladja je opremljena z večnamenskim robotskim plovilom morswin ROV, s katerim lahko odstranjujejo mine, raziskujejo, prepoznavajo in odkrivajo podvodne objekte. Del »oborožitve« kormorana je, poleg 35 mm topa, tudi avtonomno podvodno plovilo HUGIN 1000 MR za odkrivanje min.

ORP Kormoran bodo uporabljali za naloge v poljski ekonomski coni (izključna ekonomska cona) ter v taktičnih silah Baltskega in Severnega morja ter drugih pomožnih nalogah.

Plovilo razreda kormoran 2 v dolžino meri  58,5 m, v širino 10,3 m, ugrez pa 6,4 m.

Pripravil: A. Knific, foto:

 

Povezani članki