Poljska po tragični nesreči prizemljila lovce MiG-29

by Urednik

PRVA NESREČA POLJSKEGA LOVCA MIG-29 PO 29-IH LETIH UPORABE

Poljske letalske sile (Siły Powietrzne) so pred dnevi po tragični nesreči enega od lovcev prizemljile celotno floto bojnih letal MiG-29, je medijem sporočil poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak.

Do prizemljite flote okoli 30 lovcev MiG-29A/UB je prišlo po petkovem strmoglavljenju enega od letal tega tipa v bližini mesta Paslek. Nesreče izkušeni poljski pilot, ki se je pred strmoglavljenjem še uspel katapultirati iz letala, ni preživel. Vzroke za nesrečo preiskovalna komisija Poljskih letalskih sil še preiskuje.

Vodja preiskovalne komisije, Maciej Trelka, je po tragični nesreči dejal, da je to sploh prva nesreča lovca MiG-29 po 29-ih letih uporabe v Poljskih letalskih silah. MiG-29 je zelo zanesljiv letalnik, ki ni nagnjen k pomanjkljivostim in tehničnim napakam, je dejal Trelka in dodal, da je ta lovec zelo varna platforma. Poljski novinarji dodajajo, da je tudi v nesreči ob pristajanju 18. decembra 2017 poljski pilot utrpel le nekaj lažjih poškodb.

Poljske letalske sile naj bi imele po podatkih londonskega Mednarodnega inštituta za strateške študije (IISS) ob koncu leta 2017 v svoji floti 26 enosedih lovcev MiG-29A in 7 dvosedih MiG-29UB. Poleg starejših sovjetskih lovcev MiG-29 za varnost na poljskem nebu skrbi še 48 ameriških večnamenskih lovcev F-16C/D in 32 sovjetskih lovskih bombnikov Su-22.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikimedia

Povezani članki