Poljska podpisala pogodbo za nakup 8-ih šolskih letal M-346

by Urednik

ITALIJANSKA ALENIA PRODALA ŽE 56 LETAL M-346 MASTER

Poljsko obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup 8-ih šolskih reaktivnih letal Alenia Aermacchi M-346 master. Po podatkih italijanske podjetja Finmeccanica je pogodba podpisana med Italijani in Poljaki vredna 386 milijonov dolarjev (280 milijonov evrov).

V pogodbo je poleg osmih trenažnih letal Alenia Aermacchi M-346 master za Poljske letalske sile vključena tudi vsa logistična podpora, usposabljanje pilotov in tehničnega osebja.

Poljska je postala četrti kupec letal M-346 master, potem ko so se zanj že odločile Italija (15 letal), Singapur (12 letal) in Izrael (30 letal). M-346 master trenutno na trgu velja za eno izmed boljših reaktivnih trenažnih letal, ki je namenjen za šolanje pilotov na letalih 4. in 5. generacije.

Gre za sodobno aerodinamično zasnovano reaktivno šolsko letalo, ki so ga najprej ponudili pri ruskem Jakovljevu že pred dobrim desetletjem. Alenia in Jakovljev sta pri razvoju precej časa sodelovala, nato pa so se njune poti ločile, Italijani pa so odkupili konstrukcijsko zasnovo. Verzijo letala T-100 so predstavili tudi v okviru ameriškega natečaja za šolsko reaktivno letalo T_X, ki naj bi zamenjal Northropove T-38 talon.

Pripravil: A. Knific, foto: Alenia Aermacchi

VIDEO: Poljski pilot preizkusil letalo M-346 master

Poljaki so se odločili za šolska letala M-346
Poljsko ministrstvo za obrambo je za novo trenažno letalo izbralo italijanskega M – 346, ki ga proizvaja Alenia Aermacchi.

.

Prvo trenažno letalo M-346 za Izrael na proizvodni liniji
V obratu Alenie Aermacchija v italijanskem Venegonu so začeli sestavljati prvo od 30-ih šolskih reaktivnih letal M-346 za Izrael.

.

Testni pilot podjetja Alenia Aermacchi se je bil 11. maja 2013 primoran izstreliti iz prototipa naprednega trenažnega letala M-346 master.

Povezani članki