Poljska razmišlja o skupnem nakupu podmornic z Norveško in Nizozemsko

by Urednik

POLJSKA MORNARICA BO DOBILA NOVE KONVENCIONALNE PODMORNICE

Poljska bi lahko združila moči z drugimi članicami zveze Nato, kot sta Norveška in Nizozemska, pri nakupu podmornic, namesto da jih kupuje sama in tako znižala stroške, je v nedeljo 6. septembra 2015 dejal namestnik poljskega obrambnega ministra Czeslaw Mroczek.

Poljska mornarica ima v svoji floti trenutno 5 podmornic, eno razreda kilo (ORP Orzeł) in štiri razreda kobben (type 205), ki so jih po letu 2002 kupili od Norveške mornarice (ORP Kondor, ORP Sep, ORP Sokol in ORP Bielik).

V začetku letošnjega leta so nameravali objaviti razpis za nakup treh podmornic v vrednosti 3,1 milijarde USD, ki bi jih prejeli v letu 2020-2025. Zaradi spremembe razpisne specifikacije, želijo podmornice z manevrirnimi raketami BGM-109 tomahawk, so objavo razpisa preložili. Verjetno pa je težava pri Poljakih tudi finančne narave. Za izgradnjo novih podmornic za Poljsko mornarico naj bi pokazali največ zanimanja francoski DCNS, švedski Saab Kockums in nemški ThyssenKrupp Marine.

Mroczek je medijem dejal, da poljsko obrambno ministrstvo razmišlja o skupnem nakupu podmornic z Norveško in Nizozemsko, ob tem pa dodal, da so zaključili delo na začetnih specifikacijah za novo podmorniško floto. Cilj sodelovanja s članicami Nata pa je predvsem znižati stroške in kupiti podmornice kot skupni projekt dveh ali več držav, je zaključil Mroczek.

Nizozemsko obrambno ministrstvo je medijem na vprašanje o morebitnem skupnem nakupu podmornic s Poljsko odgovorilo, da je nizozemska vlada v pogovorih z državami za morebitno novo skupno pomorsko strategijo, saj bo morala tudi Nizozemska mornarica  v prihodnjih letih zamenjati svoje štiri podmornice razreda walrus. Odločitev o tem naj bi Nizozemska sprejela konec leta 2015.

Norveški obrambno ministrstvo je na to temo odgovorilo, da bi Poljsko lahko označili kot partnerja pri nakupu podmornic, vendar da bodo odločitve o tem sklepali šele v prihodnosti. Norveška mornarica ima v svoji floti 6 podmornic razreda ula, s katerimi so zamenjali podmornice razreda kobben (del so jih prodali prav Poljakom).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forums

SORODNE NOVICE:

Poljska želi oborožiti nove podmornice z raketami BGM-109 tomahawk

Poljski obrambni minister Siemoniak je sporočil, da je Poljska zaprosila ZDA za dovoljenje za nakup manevrirnih raket BGM-109 tomahawk za nove podmornice Poljske mornarice.

Poljska bo izbirala med 8-imi ponudniki podmornic

Poljska mornarica je objavila razpis za nakup dizelsko-električnih podmornic na katerega se je odzvalo osem ponudnikov, tudi poljsko podjetje Kenbit.

Povezani članki