Poljska vojska naročila 53.000 jurišnih pušk grot MSBS

by Urednik

POLJSKI VOJAKI Z NOVIMI MODULARNIMI PUŠKAMI

Med orožarskim sejmom MSPO 2017 je poljsko Ministrstvom za obrambo s poljskim proizvajalcem FB “Łucznik” Radom podpisalo pogodbo za dobavo 53.000 jurišnih (avtomatskih) pušk grot (MSBS) v standardni konfiguraciji v kalibru 5.56 mm za sile teritorialne obrambe Poljske.

MSBS je modularno zasnovana jurišna puška, ki so jo razvili in jo proizvajajo v FB “Łucznik” Radom in bo postala prihodnja puška v poljski vojski. Na sejmu MSPO 2017 so puško MSBS predstavili z imenom grot.

Poljski proizvajalec je razvil dve različici puške grot, eno v konvencionalni izvedbi in drugo v bull-pup konfiguraciji. Zaradi modularne zasnove je obe različici zlahka mogoče spremeniti v karabinko, jurišno puško klasične zasnove, označevalno – markirno orožje ali lahko orožje za podporo (puškomitraljez).

Puška grot je izdelana v dveh kalibrih: 5,56 in 7,62 mm, je pa povsem domače zasnove in izdelave. Modularnemu orožju je mogoče na hitro zamenjati cev na skupnem ogrodju za konvencionalno zložljivo kopito ali pa bull-pup konfiguracijo.

Osnova puške grot (konica puščice) je zaklepišče iz aluminijeve zlitine, ki je skupaj z zaklepom, povratno vzmetjo, cevjo in plinskim sistemom skupno tako konvencionalni kot bull-pup različici.

Puška grot deluje na principu kratkega povratnega plinskega bata, nameščenega v plinskem valju nad cevjo, plinski valj pa je ročno nastavljiv. Opremljena je s konvencionalnim vrtljivim zaklepom. Odprtini za izmet tulcev sta na obeh straneh zaklepišča in nastavitev za levorokega ali desnorokega strelvca je preprosta, nastaviti – aktivirati je potrebno le odprtino za izmet na želeni strani. Regulator ognja je nameščen na vrhu ročaja, gumb za sprostitev-namestitev okvirja z naboji pa je pred branikom sprožilca.

Pripravil: B. Knific, foto: Polskie Radio

 

Povezani članki