Poljsko-ameriško lahko jurišno letalo MC-145B za podporo specialcem

by Urednik

NA POLJSKEM PREDSTAVILI LETALO MC-145B ZA AMERIŠKE SPECIALNE ENOTE

Lockheed Martinova poljska podružnica PZL Mielec je predstavila svoje novo lahko jurišno letalo MC-145B, ki je bilo zasnovano za podporo ameriškim silam za posebne operacije v zahtevnih okoljih.

Novo večnamensko letalo za posebne operacije MC-145B (SOMA) ima večnamenske bojne zmogljivosti. PZL Mielec je v tem projektu sodeloval z ameriškim zasebnim izvajalcem Sierra Nevada Corporation (SNC).

MC-145B SOMA je najnovejša različica vsestranskega letala s številnimi novimi zmogljivostmi, ki so bile dodane posebej za potrebe operacij posebnih sil ZDA in njihovih zaveznikov. Novo letalo je izboljšana in spremenjena različica dvomotornega turbopropelerskega letala s kratkim vzletom in pristankom PZL M28 skytruck – večnamenskega letala, ki trenutno deluje v nekaterih najtežjih okoljih po vsem svetu, vključno s puščavami Jordanije, v ekstremnem mrazu Estonije in subtropskih gozdovih Kenije.

Visoka postavitev kril letala, zmogljivi motorji in robustno, fiksno tricikelsko podvozje so idealni za varno in zanesljivo delovanje v zahtevnih okoljih, so zapisali pri PZL Mielec.

Prototip MC-145B je bil izdelan na Poljskem, v ZDA pa so namestili dodatno opremo skladno z zahtevami projekta. Preoblikovanje letala PZL M28 skytruck v MC-145 je zahtevalo okrepitev podpornikov kril in namestitev obes za pritrditev orožja in opreme. Projekt uporablja tudi rešitve, ki so bile vključene v letalu M28B1R bryza Poljske vojne mornarice, vključno s podolgovatim nosom trupa z nameščeno optoelektronsko kupolo – kroglo pod trupom. Pod trupom so tudi komore za dodatno opremo za posebne misije, npr. druga optoelektronska glava, radar SAR in/ali naprave za elektronsko izvidništvo. Vse spremembe, uvedene v projektu SOMA, lahko izvedejo tudi na že izdelanih letalih M28.

Letalo MC-145B izhaja iz letala An-28, ki so ga licenčno izdelovali v PZL Mielec. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je s takšnim letalom takratni jugoslovanski letalski prevoznik JAT skušal povezati majhna letališča s travnatimi stezami z večjimi letalskimi vozlišči v državi. Med drugim je JAT-ovo letalo An-28 pristalo v Lescah in v Portorožu med demonstracijsko turnejo letala po Jugoslaviji. Sicer je letalo z 20 potniškimi sedeži An-28 naslednik letala An-14, razvili pa so ga na prelomu šestdesetih v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Poljski PZL pa je nato svojo različico M28 skytrack razvil v začetku devetdesetih let.

Za namestitev orožnega sistema MC-145B so morali opraviti obsežne modifikacije letalske konstrukcije, pod krila so tako namestili nosilce – po par pod levo in desno krilo, namestili izvlečno senzorsko kupolo pod nosom, dodatne rezervoarji za gorivo in v notranjosti opazovalno – namerilno opremo najsodobnejših tehnologij za upravljanje senzorjev in orožnih sistemov.

MC-145B ima tako kabino kot tudi zadnjo tovorno ploščad v slogu C-130. Letalo MC-145B SOMA je na voljo ameriškemu poveljstvu za posebne operacije (US SOCOM) v okviru  projektu Armed Overwatch, ki se je uradno začel lani. Maja 2021 je pet podjetij, vključno s Sierra Nevada Corporation, prejelo pogodbe za izdelavo prototipov. Eden od njih bo MC-145B z vzdevkom wily coyote. Poleg tega, da bo letalo ustrezalo zahtevam programa Armed Overwatch, bo zaradi zasnove, ki izhaja iz transportnega letala, sposoben spuščanja padalcev in zalog, taktičnega transporta in evakuacije ranjencev.

Pripravila: A. Knific, B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki