Povratek podmornic iz titana

by Urednik

RUSKA MORNARICA BO V OPERATIVO VRNILA SVOJ PONOS

Vojna mornarica Ruske federacije se je odločila v operativno uporabo ponovno uvesti podmornice projekta 945 »barakuda«, ki imajo trup iz titana.

Izvedenci štejejo te podmornice, katerih življenjska doba traja lahko tudi 100 let, za ruski nacionalni ponos. Podmornice iz titana so izdelali še v osemdesetih letih, titan pa jim poleg velike trdnosti zagotavlja še zaščito pred podmorskimi magnetnimi minami, ki jih titan ne privlači. Vendar so jih v devetdesetih letih po razpadu Sovjetske zveze zaradi visoke cene titana, ki je nekajkrat višja od jekla, prenehali izdelovati.

Izjemna trdnost podmornice iz titana je bila potrjena leta 1992, ko je ruska jedrska podmornica Kostroma v Barentsovem morju trčila v ameriško jedrsko podmornico razreda “Los Angeles”. Na ruski podmornici je bil neznatno poškodovan poveljniški most, medtem ko so ameriško po tem dogodku odpisali.

Kot je ruskemu časopisu Izvestija navedel vir iz poveljstva Ruske vojne mornarice, so odločitev o ponovni operativni rabi barakud sprejeli letos v januarju. To naj bi ne bila naključna odločitev, kajti pretehtali naj bi vse vidike in na koncu sprejeli sklep, da se restavracija teh dragih podmornic finančno bolj splača kot njihovo recikliranje.

V sestavi ruske vojne mornarice so trenutno štiri jedrske podmornice iz titana (v to pa niso vključene mini podmornice za raziskovanje velikih globin). Gre za podmornice K-239 Karp in K-276 Kostroma iz projekta barakuda (NATO razred sierra I) ter podmornici K-336 Pskov in K-534 Nižni Novogrod iz moderniziranega projekta 945A kondor (NATO razred sierra II). Glavni potencialni cilji “barakud” in “kondorjev” so podmornice in letalnosilke, Za njihovo uničenje uporabljajo po dve torpedi 650 mm in po štiri torpeda 533 mm. Za razliko od “barakud” pa imata podmornici “kondor” v svojem arzenalu tudi jedrske manevrirne rakete “granat”, potopita pa se lahko še 50 m globlje – na 600 m. Podmornice se pred zračnimi napadi branijo s protiletalskimi raketami “igla”.

Vse omenjene podmornice so v sestavi 7. Podmorniške divizije Severne flote (baza Vidjajevo), edino “karp” je že od leta 1994 v Centru za remont plovil Zvezdochka in čaka na restavracijo. Na osnovi pogodbe bo ladjedelnica Zvezdochka opravila remont srednjega obsega na teh podmornicah ob potrebni modernizaciji. Na podmornicah bodo zamenjali jedrsko gorivo in kompletno elektroniko, mehaniko pa bodo le preverili in po potrebi popravili. Poleg tega bodo opravili še remont jedrskih reaktorjev.

Sama remontna dela se bodo začela v aprilu letos in naj bi trajala 2 – 3 leta, če bo vse teklo gladko. Verjetno pa se bodo dela zavlekla, saj še niso rešili vseh vprašanj z dobavitelji vse potrebne opreme in elementov. Po podmornici K-239 Karp (krap) bo šla v remont Kostroma. Po zagotovilih remontnega zavoda so titanski trupi podmornice navkljub dolgoletni še vedno v odličnem stanju. Titan za razliko od jekla ne rjavi, tako da po odstranitvi izolacije iz gume (ki absorbira hrup) podmorniški trup zgleda kot nov.

Ruska jedrska podmornica razreda sierra I

Po načrtih naj bi titanske podmornice dobile nove sonarje, informacijsko-nadzorne bojne sisteme, radarje z radarsko tehnično postajo za izvidovanje, pa tudi satelitsko navigacijo na osnovi sistema GLONASS/GPS. Poleg tega bodo podmornice tudi preoborožili in dobile bodo tudi manevrirne rakete sistema “kaliber” (Club-S) s katerimi bodo lahko napadale tudi cilje na kopnem.

Ob tem pa bivši načelnik glavnega štaba Ruske vojne mornarice Viktor Kravčenko meni, da morda obnovitev teh podmornic iz osemdesetih let ni najboljša rešitev, saj naj bi nove in sodobnejše zlitine jekla omogočale novim podmornicam dosegati enake globine, kot jih titanske. Po njegovem mnenju bi bila gradnja novih podmornic iz teh materialov boljša, saj imajo novejše podmornice precej boljše zmogljivosti.

Kot pa poročajo RIA Novosti, je Centralni konstrukcijski biro pomorske tehnike “Rubin” začel dela za konstruiranje podmornic pete generacije jedrskih in konvencionalnih podmornic, potem ko so pred nedavnim v operativno rabo začeli uvajati podmornice četrte generacije Jury Dolgoruky (projekt 995 razreda borei) in Sankt Petersburg (projekt 677 razreda lada) – več o tem pa smo pisali v reviji Obramba, april 2013.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska rec, foto: Military Photos

Povezani članki