Predstavili novi poslovni letali – falcon 8X in Gulfstream G650ER

by Urednik

Dassault Aviation in Gulfstream uvajata nova modela: G650ER in falcon 8X

Dassault Aviation na evropski konvenciji in razstavi poslovnega letalstva EBACE v Ženevi (20. do 22. maj 2014) predstavlja novost iz družine letal (tudi nam dobro znanih) falcon: poslovno letalo falcon 8X. Ameriški letalski proizvajalec Gulfstream pa je predstavil model G650ER z novimi  turboventilatorskih motorji Rolls-Royce BR725, ki prinašajo 500 milj daljši dolet.

Letalo falcon 8X

Pri letalu falcon 8X gre za posodobljeno izvedenko že uveljavljenega letala falcon 7X s sodobnejšo avioniko, izboljšanimi pogonskimi motorji, boljšo aerodinamiko kril in  podaljšano kabino – skratka za Dassaultovo »naj poslovno« letalo. Pri podjetju Dassault Aviation trdijo, da želijo slediti željam in zahtevam kupcev poslovnih letal velikega doleta v Aziji in drugih perspektivnih trgih. Po besedah Erica Trappierja, vodilnega moža Dassault Aviation, gre za doslej najzmogljivejše poslovno letalo tega proizvajalca.

Falcona 8X bodo poganjali trije izboljšani motorji Pratt and Whitney Canada P2307, aerodinamično preoblikovana krila pa bodo skupaj z novimi pogonskimi motorji za kar 35 odstotkov (morda malo pretirano – op.ur.) učinkovitejša glede porabe goriva v primerjavi z drugimi poslovnim i letali ultra dolgega doleta.

Pomembnejše bodo še novosti v sami pilotski kabini – kokpitu, ki ga bodo povzeli po modelu falcon 5X, ki so ga predstavili na podobni letni ameriški konvenciji poslovnega letalstva NBAA v oktobru 2013. Dassault Aviation bo z novima modeloma 5X in 8X zdaj trgu lahko ponudil družino šestih poslovnih reaktivcev, predvsem seveda v tako imenovanem najvišjem razredu poslovnih letal za najzahtevnejše kupce.

Drugi novinec: Gulfstream G650ER

Ameriški letalski proizvajalec Gulfstream je predstavil model G650ER, ki se od osnovne različice G650 –uvedene v operativno rabo v letu 2012 – razlikuje po kar 500 milj daljšem doletu, skupaj kar 7500 milj – dobrih 12.000 km. Daljši dolet gre predvsem na račun zmogljivejših Rolls-Roycevih turboventilatorskih motorjev BR725. Pogonska agregata BR725 sta iz družine motorjev R-R BR700, vanje pa je vgrajena tehnologija iz R-R motorjev trent, ki poganjajo najsodobnejša širokotrupna potniška letala, izkazala pa so se kot zelo učinkovita pri porabi goriva.

Novo poslovno letalo Gulfstream G650ER

V sami notranji opremi pri G650ER ne bo razlike v primerjavi z modelom GR650, saj namerava Gulfstream zadržati tako kokpit kot avioniko in vse sisteme enake kot pri predhodnem modelu.

 Obe zgoraj omenjeni letali si seveda konkurirata v t.i. najvišjem segmentu poslovnih letal, imata pa še skupnega konkurenta, kanadskega proizvajalca Bombardier, ki prav tako razvija nova »vrhnja« modela – global 6000 in global 7000. Gulstream pričakuje prvo operativni model G650E v prvi četrtini prihodnjega leta, Dassault Aviation pa svojega falcona 8x sredi leta 2016.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault, Gulstream

Povezani članki