Presežno orožje Slovenske vojske prodano avstrijskemu podjetju Limex

by Urednik

NAČRTUJE SE PRODAJA HAVBIC, TANKOV IN BOJNIH VOZIL PEHOTE SLOVENSKE VOJSKE

Ministrstvo za obrambo (MORS) je v četrtek 19. februarja 2015 izvedlo javno dražbo presežnega pehotnega orožja Slovenske vojske. Kar 20 tisoč kosov pištol, brzostrelk, pušk in mitraljezov je za 1,7 milijona evrov kupilo avstrijsko podjetje Limex. Sledile bodo nove dražbe, v načrtu tudi prodaja havbic M2A1 105 mm, tankov M-55S in bojnih vozil pehote BVP M-80.

Željko Kralj z Direktorata za logistiko MORS je pojasnil, da so se starejše pehotno orožje odločili prodati, ker gre za presežek, ki ga Slovenska vojska ne potrebuje. Neperspektivno orožje v skladiščih, ki jih je treba varovati, zaseda ogromno prostora, poleg tega ga je treba ob letnih popisih tudi natančno pregledati in ponovno konzervirati, kar vzame veliko časa.

Že pretekla leta so ugotavljali, da obnova orožja ni gospodarna, zato so ga navadno trajno onesposobili in peljali na komisijsko uničenje. A ker tudi to ni brezplačno, so se odločili, da preverijo interes na trgu in ugotovili so, da je ta precejšen. Določeno količino so tako zagotovili vojaškemu muzeju v Pivki, nekaj pa so že prodali tudi registriranim zbirateljem.

Orožje ne bo zašlo na krizna žarišča

Ker je bilo zanimanja zelo veliko, so se odločili, da tokrat poskusijo z javno dražbo. Informacijo o tem so posredovali 14 registriranim podjetjem v Evropi in ZDA, dve sta si prišli orožje ogledat, ponudbo pa je na koncu oddalo eno podjetje. Na dražbi so avstrijskemu podjetju Limex po izklicni ceni okoli 1,7 milijona dolarjev tako prodali štiri od osmih sklopov oziroma 20.000 od 46.000 za prodajo predvidenih kosov orožja. Alexander Logar iz omenjenega podjetja je za medije pojasnil, da bodo orožje deaktiviriali, namenili pa ga bodo povečini zbiralcem in filmski industriji.

Kralj je ob tem potrdil, da so se z dejavnostjo družbe dobro seznanili. Gre za proizvodno podjetje, ki orožje kupuje v različnih evropskih državah, ga predela, trajno onesposobi in ponudi zbirateljem. Druga možnost pa je, da orožje predelajo iz avtomatskega v polavtomatsko, ki ga lahko strelci z dovoljenjem tudi kupijo. Podjetje je ustrezno registrirano in preverjeno, je zagotovil Kralj. Tudi evropska zakonodaja je na tem področju izjemno stroga, zato po njegovih besedah ni možnosti, da bi podjetje katerega od teh kosov orožja na primer izvozilo na katero od kriznih žarišč.

Prodaja stare in nakup nove opreme Slovenske vojske

Kupnino nameravajo na ministrstvu nameniti drugi vojaški opremi. V načrtu je med drugim oprema za usmerjanje letalske podpore, oprema za enoto za uničevanje neekplodiranih ubojnih sredstev (NUS), nakup terenskih vojaških vozil, brezpilotnih letal, novih bojnih uniform.

Ministrstvo bo v prihodnje skušalo prodati še okoli 26.000 kosov pehotnega orožja. V načrtu pa imajo tudi prodajo težkega orožja, med drugim havbic M2A1 105 mm, tankov M-55S in bojnih vozil pehote BVP M-80. Omenjeni oborožitveni sistemi so bili iz različnih razlogov umaknjeni iz operativne uporabe v Slovenski vojski, tako da so krajši ali že daljši čas skladiščeni kot strateška rezerva. Za prodajo teh sistemov v prihodnje nameravajo izdelati tudi dezinvesticijski program in tako zagotoviti kar najbolj gospodarno ravnanje, je še zatrdil Kralj.

Pripravil: Jure Mikelj, vir: MMC RTV SLO, foto: Military Photos

Jugoslovanska ljudska armada

 

SORODNE NOVICE:

Javna dražba presežnega orožja Slovenske vojske

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (MORS) nadaljuje z javnimi dražbami odsluženih vozil, opreme in orožja Slovenske vojske – pištol, brzostrelk, pušk, mitraljezov,…

Dražba terenskih in osebnih vozil Slovenske vojske

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije bo 8. januarja 2014 v Bukovžlaku pri Celju izvedlo javno dražbo rabljenih motornih vozil obrambnega ministrstva in Slovenske vojske.

Povezani članki