Prihod težko pričakovanega novega helikopterja za Policijo

by Urednik

SLOVENSKA POLICIJA Z NOVIM HELIKOPTERJEM AW169

V sredo, 16.10.2019, v dopoldanskem času (če bodo vremenski pogoji ustrezni) bo na ploščad Letalske policijske enote na Brniku priletela nova pridobitev slovenske Policije –  nov helikopter italijanskega proizvajalca Leonardo AW169.

Težko pričakovani novi helikopter AW169 bodo uporabljali za izvajanje vseh policijskih nalog in predstavlja po več letih posodobitev transportnih zmogljivosti v policijski floti. Letalska policijska enota ima trenutno šest starejših helikopterjev, od teh sta trenutno plovna – leteča dva (A109 in AB206), ostali so ali v vzdrževanju ali postopku obnove.

Uradna slovesnost ob prevzemu novega helikopterja bo predvidoma v naslednjih 10 dneh.

Lahki srednji helikopter Leonardo AW169

AW169 je ”lahki” srednji dvomotorni helikopter,  svpji kategoriji prvi po 30 letih.  Tehta približno 4500 kg in sprejme 7-10 potnikov, in je umeščen med 8-sedežnega AW109GrandNew 3.175 kg in precej večjega, 15-sedežnega AW139 s 6.400 kg. Poganja ga par turbogrednih motorjev Pratt & Whitney Canada PW210A, ki poganjata glavni rotor s spremenljivim korakom za zmanjšanje zunanjega hrupa in povečanje učinkovitosti. Med krake glavnega rotorja so namestili na novo razvite blažilnike, da bi zmanjšali raven vibracij za prijaznejše letenje. Proizvajalec AgustaWestland, zdaj Leonardo, ga je priporočal različnih kupcem za različne namene vključno s helikoptersko reševalno službo, za policijski nadzor, za prevoz VIP potnikov, za nadzor obalnega prometa in podobno.

helikopter-AW169-slovenska-policija

AW169 je opremljen s t.i. steklenim kokpitom Rockwell Collins s tremi zasloni, opremljenimi z vmesniki zaslona na dotik, digitalnimi zemljevidi, dvojnimi radarskimi višinomeri, samodejnim nadzorom delovanja sklopov, sistemom za spremljanje zdravja in uporabe (HUMS) ter očali za nočno gledanje   (NVG). Številni elementi pilotske kabine in avionike so podobni tistim, ki so nameščeni v helikopterja AW139 in  AW189, kar olajšuje prehod pilotom iz ene kabine v drugo (v flotah z več Leonardovimi helikopterji različnih tipov) . Uporaba štiriosnega digitalnega sistema avtomatskega krmarjenja leta in dvojnega sistema upravljanja letenja, ki vključuje sisteme terena in izogibanja prometu, je omogočila, da so lahko helikopter certificirali tudi za letenje z enim pilotom po pravilih instrumentalnega letenja (IFR) – ponoči in v slabih vremenskih razmerah.

Elegenatni – italijanski leteči lepotec

Varnost, visoke zmogljivosti, udobje, eleganca, operativna prilagodljivost, možnosti prilagajanja, zanesljivost in izjemna poprodajna podpora so med pomembnejšimi lastnostmi, ki jih zasebniki in lastniki VVIP podjetij zahtevajo od sodobnega helikopterja. Pričakujejo operativne zmogljivosti in ne le letalnik – učinkovito orodje, ki je vedno pripravljeno, ko ga potrebujejo, s čimer pomaga prihraniti čas in povečati sredstva.

Leonardo je med vodilnimi svetovnimi helikopterjev in ko proizvajalec visokotehnoloških proizvodov  prepričan, da njegovi najnovejši izdelki ne le izpolnjujejo, temveč tudi presegajo najzahtevnejša pričakovanja kupcev. In  po zaslugi podjetja Leonardo je AW169 opremljen z “neprimerljiva kombinacijo italijanskega sloga in tehnoloških inovacij. V kombinaciji so ti dejavniki Leonardovih helikopterjev postali referenčno merilo za helikopterje tudi v svetovnem korporativnem sektorju. Zato ne čudi, da številni voditelji držav in vodje korporacij ter lastniki uspešnih podjetij  uporabljajo Leonardove proizvode, njegova najnovejša ponudba – helikopter AW169 pa je  samo še okrepil sloves tega italijanskega letalskega in helikopterskega proizvajalca, ki s proizvodi dosega najvišje stopnje odličnosti na svetovnem trgu helikopterjev VIP.

Zahteve trga

Pri ustvarjanju AW169 se je Leonardo odzval na tržno povpraševanje po vsestranskem, lahkem vmesnem dvomotornem helikopterju nove generacije, ki ustreza najstrožjim operativnim in varnostnim zahtevam certifikacijskih organov in upravljavcev. AW169 je pridobil EASA certifikat julija 2015, po najnovejših standardih EASA CS-29 / FAR 29. del in FAA pa je bil certificiran februarja 2017.

4,8-tonski AW169 je bil prvi povsem nov helikopter v svoji kategoriji (merjeni po masi) v več kot 30 letih, ki je postavil nove certifikacijske in varnostne standarde, ko je prišel na trg. Je najlažji stroj v družini helikopterjev nove tehnologije, ki vključujeta tudi 7-tonski AW139 in 8,6-tonski AW189. Vsi imajo izjemne letalne zmogljivosti in varnostne lastnosti, hkrati pa tudi skupni koncept pilotske kabine in enako oblikovalsko filozofijo. Gre za pristop, ki omogoča usposabljanje, letenje, vzdrževanje in podporo sinergiji operaterjev flote, ki delujejo v kategorijah helikopterjev v razponu od 4 do 9 t, nekateri kupci pa so se odločili za kombinacijo dveh ali vseh treh vrst: tako imenovane družine helikopterjev AW, ki so dobro zasnovani in opremljeni za VIP prevoze ne glede na velikost helikopterja. Prvi serijski AW169 je bil dobavljen s končne montažne linije Vergiate v Italiji konec leta 2015, več kot 70 pa jih je danes v uporabi in skupaj pa so nabrali več kot 17.000 ur letenja. Naročeno je bilo več kot 180 AW169 za različne misije, vključno z VIP, policijskimi, reševalnimi ter drugimi izvedbami.

Visokotehnološke rešitve

Nove tehnološke značilnosti v rotorskih sistemih, motorjih, avioniki, sistemih za prenos in distribucijo ter distribucijo električne energije so bistveni aduti in prednosti helikopterja AW169. Z udobno namestitvijo do desetih potnikov v svoji veliki kabini brez nepotrebnih ovir, je proizvajalec v VIP konfiguracijo helikopterja vključil brezžični sistem nadzora naprav v kabini in priključkov, vgrajena je oprema najboljše italijanske izdelav.

Moč za pogon helikopterjev izhaja iz para turbogrednih motorjev Pratt & Whitney PW210A v razredu 1.000 KM. Električni sistem vključuje pomožno enoto (APU – pomožni vir energije) za nadaljnje delovanje sistema za nadzor okolja, radia in drugih sistemov ob zaustavitvi glavnih motorjev. Način delovanja APU je potencialno pomembna varnostna funkcija pomeni tudi največje udobje za potnike, saj kabina ostane klimatizirana, medtem ko čakajo pri visokih temperaturah v okolici.

Leonardo ponuja različne možnosti za stranke in rešitve v celotni ponudbi helikopterjev, kar omogoča določeno individualno prilagoditev in helikopter AW169 ni izjema. Vendar helikopterji, nabavljeni kot VIP ali pa za posebne, npr. policijske, iskalno – reševalne in/ali druge namene, zahtevajo veliko višjo stopnjo personalizacije. Na voljo je široka paleta notranjih postavitev sedežev, namestitve in izbora opreme, dodatkov  ter drugih naprav, izdelanih iz najbolj izpopolnjenih ter najkakovostnejših materialov, ki dopolnjujejo osnovno vsestranskost stroja.

AW169 prinaša operativno fleksibilnost s principom modularne opreme kabine, osredotočenim na optimizirano funkcionalnost potniške kabine znotraj razpoložljivega prostora. Možne so različne kombinacije števila sedežev, njihovega položaja in smeri, hkrati pa je možno tudi hitro preusmeritev iz transportne različice v mobilno pisarno, letečo konferenčno sobo, reševalno-iskalno ali izvidniško različico in nazaj. Poleg tega obsežen seznam opreme vključuje vrsto sodobnih in celo razvedrilnih rešitev.

Letenje z AW169

Vrhunski paket letalske avionike letala vključuje popolnoma digitalizirani kokpit – ki podpira kompatibilno napravo za nočno gledanje (NGV) – s tremi velikimi 8 × 10 palčnimi matričnimi zasloni s tekočimi kristali (AMLCD) s tehnologijo zaslona na dotik in izboljšano 3D-grafiko za boljše situacijsko zavedanje. Štiriosni digitalni sistem samodejnega krmarjenja leta (DAFCS) z dvojnim sistemom upravljanja leta (FMS) zmanjšuje delovno obremenitev posadke, kar omogoča operacije – VFR/IFR – z enim ali dvema članoma pilotske posadke. Paket avionike vsebuje najsodobnejšo satelitsko navigacijsko opremo, komunikacijske in nadzorne naprave ter ima zmogljivosti za satelitsko lokalizacijo IFR z vertikalnim vodenjem (LPV) za povečanje že tako odličnih zmogljivosti helikopterjev v vertikalnem manevru. Standardni konfiguraciji avionike na zahtevo kupca dodajo varnostne sklope avionike, ki vključujejo opozarjanje na nevarnosti na terena na ruti letenja in sisteme za preprečevanje trka v zraku.

Napredni glavni rotor AW169 izboljšuje učinkovitost in zmanjšuje zunanji zvočni odtis helikopterja, hkrati pa je AW169 prvi helikopter v svoji kategoriji z električnim izvlekom pristajalnega podvozja, kar zmanjšuje zapletenost in olajša zahteve glede vzdrževanja v primerjavi z običajnimi mehanizmi za navijanje. Poleg tega AW169 uvaja več naprednih aerodinamičnih rešitev, opredeljenih v evropskem programu čistega neba Green Rotorcraft (GRC) 2. Prav te glavne funkcije rotorja, podvozja in zmanjšanja onesnaženja zraka skupaj združujejo AW169 v okolju izredno prijazen helikopter, ki med mestnimi operacijami povzroča tudi minimalne motnje hrupa. Prav tako je prvi lahki helikopter, ki je za ledene razmere opremljen s sistemom za zaščito pred ledom (FIPS) med letenje, kar zagotavlja zmogljivosti za varne operacije tudi v sila neugodnih zimskih razmerah, v katerih prisotnost helikopterja v iskalnih in reševalnih akcijah nedvomno še največ velja.

AW169 je zasnovan za zagotavljanje zanesljivih storitev pri intenzivni uporabi v najzahtevnejših pogojih, z dolgim ​​časom med remontom (TBO), z minimalnim številom delov z omejeno življenjsko dobo in omejenim  enostavnostjo vzdrževanja. Čas med zaporednimi pregledi je bil optimiziran za povečanje razpoložljivosti zrakoplovov in zmanjšanje števila ur vzdrževanja na uro letenja z uveljavitvijo postopka vzdrževanja MSG-3 (Maintenance Steering Group-3). Hkrati so programi vzdrževanja prilagojeni specifičnim zahtevam operaterja, s čimer pomagajo povečati izkoriščenost helikopterja, ne glede na vrsto misije.

Na Leonardovi akademiji za šolanje pilotov in usposabljanje v Sesto Calende v Italiji imajo na voljo popoln simulator letenja (FFS), napravo za usposabljanje letenja (FTD) in simulator usposabljanja za vzdrževanje.

Tehnične značilnosti:

  • Potniška kabina: 8 do 10 potnikov  plus 250 kg  osebne prtljage ali tovora; ali  1 nosila plus 7 medicinskega osebja; ali 2 nosili plus 5 medicinskega osebja
  • Dolžina: 14,645 m
  • Širinah: 2,53 m
  • Višina: 4,50 m
  • Največja masa: 4850 kg
  • Največja vzletna masa: 4800 kg
  • Pogon: 2 × Pratt & Whitney PW210A turbogredna motorja s po 1000 KM
  • Premer glavnega rotorja: 12,12 m

Zmogljivosti:

  • Največja hitrost: 306 km/h
  • Dolet: 820 km
  • Avtonomija v zraku: 4h 20 min

Cena: približno 8,5 milijona USD

Pripravil: B. Knific, foto: Leonardo

 

Povezani članki