“Prihodnost je črna, reče se ji Glock”

by Urednik

AMERIŠKI FBI ZA BODOČE OSEBNO OROŽJE IZBRAL PIŠTOLE GLOCK

Nekaj tednov nazaj nas je presenetila novica, da je FBI za svojo bodočo »univerzalno« osebno orožje izbral pištole Glock. Da bo Glock USA »odnesel« 85 milijonov dolarjev vredno pogodbo za dobavo novih pištol Zveznemu preiskovalnemu uradu ni pričakoval nihče, ki je prebral njihove zahteve za prijavo na razpis.

Kazalo je namreč, da so se pri FBI praktično že odločili, da bodo nabavili pištole Sig P320 in nikakor ne Glocke, saj so, med drugim, izrecno prepovedali ročaj, ki ima spredaj utore za prste. Po objavi zmagovalca je bilo jasno, da so pri Glocku za FBI izdelali novo različico pištole, za katero se je zdelo, da so iz naftalina preprosto potegnili stare kalupe za pištole 2. generacije, ko so imeli Glocki še raven ročaj. Fotografije nove pištole, ki so pravkar pricurljale v javnost, pa kažejo drugače in sodeč po njih imamo opravka že z novo generacijo Glockov.

Zaenkrat sta znani modelski oznaki 19M in 17M, tako da ni sledu o morebitni »Gen5«. Čeprav ne gre za majhen znesek, predstavlja prodaja državnim institucijam v ZDA manjši delež celotne orožne pogače v primerjavi s civilno prodajo. Vendar pa je takšna pogodba še kako pomembna za vzpostavitev (ali v Glockovem primeru vzdrževanje) prestiža.

V igri pa je še en natečaj in sicer za novo modularno pištolo Ameriške vojske. Sig P320 je bil vsaj navidezni favorit tudi na tem tekmovanju, Glockova zmaga na razpisu FBI pa bi morda lahko prevesila tehtnico tudi pri izbiri vojske. Ker naj bi nova vojaška pištola dobila uradno oznako M17 Modular Handgun System, je pomenljiva tudi modelska oznaka na novih Glockovih pištolah. Kaže pa, da se tudi najnovejša generacija Glockov ne bo zasidrala brez začetnih težav.

Iz Indianapolisa, kjer je tamkajšnja policija že prejela prvo pošiljko novih Glockov 17M, pa že poročajo o odpoklicu pištol, s katerih naj bi med suhim proženjem odpadali zaklepi. Slednje naj bi bilo najverjetneje posledica sprememb v sistemu povratnih vzmeti v kombinaciji z zadržalom zaklepa, ki je pri novih pištolah končno na obeh straneh. Poleg obojestranskega zadržala zaklepa imajo pištole seveda raven sprednji del ročaja, spodaj pa lijakasto razširitev za hitrejše vstavljanje nabojnika, zaobljen sprednji del zaklepa in gladek sprožilec, če naštejemo le na prvi pogled vidne spremembe.

Pripravil: Rok Štupar, foto: Glock

letalski-miting-airpower-2016-banner

Povezani članki