“Pro-ruski separatisti izvedli prvi letalski napad na ukrajinske sile”

by Urednik

VSE VEČ NOVIC O VOJAŠKIH LETALIH PRO-RUSKIH SEPARATISTOV

Pro-ruski separatisti so v četrtek 5. februarja 2015 prek ruskih medijev sporočili, da so izvedli prvi zračni napad z jurišnim letalom Suhoj Su-25 na ukrajinske vladne sile v bližini mesta Debaltseve v vzhodni Ukrajini, kjer se zadnje dni odvijajo najhujši spopadi.

Ukrajinska vojska se spopada s pro-ruskimi separatisti na območju t.i. Debaltsevejevega žepa, kjer že tri dni potekajo siloviti spopadi (VIDEO spodaj). Bojno letalo Suhoj Su-25, kot so sporočili pro-ruski separatisti iz Ljudske republike Lugansk, je napadlo vojaški konvoj Ukrajinske vojske, v katerem so na bojišče peljali vojake. O morebitnih smrtnih žrtvah ni poročil, ukrajinske oblasti pa trdijo, da ni prišlo do tega zračnega napada in novico označujejo kot “iluzijo”.

Jurišno letalo Suhoj Su-25 froogfoot, ki naj bi ga uporabili separatisti v napadu na ukrajinske vojake, naj bi separatisti zasegli v juliju 2014, potem ko je bil pilot prisiljen  pristati na ozemlju pod njihovim nadzorom.

Ločeno od te novice pa so pro-ruski separatisti iz vrst Ljudske republike Doneck sporočili, da so 3. februarja 2015 sestrelili dve vojaški letali Suhoj su-25 Ukrajinskih letalskih sil, kar pa so v Kijevu zanikali.

Poročila o prvih separatističnih zračnih napadih prihajajo le nekaj dni po tem, ko so separatisti iz Ljudske republike Lugansk objavili videoposnetek obnovljenih bojnih letal Su-25 in L-29 v Letalskem muzeju v Lugansku. Vendar ni jasno ali ti dve letali zares letita, kot vse kaže, pa ju še niso uporabili v spopadih. Več o tem smo poročali v novici ”Letalske sile” pro-ruskih separatistov iz Luganska.

spopadi Debeltseve - Ukrajina

Medtem ko zahodne države podpirajo Ukrajinsko vojsko z vojaško opremo (uradno zaenkrat le neubojno), Rusija podpira pro-ruske separatiste. Tko verjetno prejemajo tudi znatno tehnično podporo in ne bi bilo presenetljivo, da bi jim prav Rusi pomagali pri ustanavljanju separatističnih letalskih sil – obstaja možnost, da tudi z ruskimi letalskimi tehniki in piloti.

Če novica o prvem letalskem napadu pro-ruskih separatistov drži, to znatno poveča vojaške zmogljivosti separatistov in bomo lahko slišali o vse številčnejših bombardiranjih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Spopadi med separatisti in Ukrajinsko vojsko v okolici mesta Debaltseve

Povezani članki