Prva (domača) kitajska letalonosilka bo nared predčasno

by Urednik

KITAJSKA DIZELSKA LETALONOSILKA TYPE 001A KMALU NA TESTIRANJA

Kitajski vojaški analitiki pravijo, da gradnja prve domače kitajske letalonosilke type 001A pospešeno napreduje in bo zaključena precej pred napovedanim rokom – že pred letom 2020.

Tako naj bi se letalonosilka type 001A priključila kitajski floti Vojne mornarice kitajske osvobodilne armade že konec leta 2018 ali 2019, poroča Južnokitajski Jutranjik. Malce drugačnega mnenja je washingtonski Center za strateške in mednarodne študije, ki ugotavlja, da se nova kitajska letalonosilka ne bo pridružila kitajski vojni floti prej kot v letu 2020.

Preden pa se bo pridružila kitajski vojni floti, bodo morali opraviti še vrsto sistematičnih testiranj (na morju), vključno s palubnimi letali in oborožitvenimi ter drugimi  sistemi.

Kitajska je največ znanja v konstruiranju in gradnji lastne letalonosilke pridobila ob prenovi  letalonosilke Liaoning (gre za rusko letalonosilko razreda kuznjecov – varyag). Bo pa imela nova pridobitev kitajske vojne mornarice bržkone tudi precejšen psihološki vpliv, kajti nedvomno bo postala temelj nove kitajske (pomorske) kitajske diplomacije.

Kitajsko letalonosilko type 001A bo poganjalo osem parnih turbin, ki bodo dobivale moč od dizelskih generatorjev. Prav pred nedavnim pa je kitajska splavila tudi doslej največjo oskrbovalno ladjo, namenjeno oskrbi kitajskih letalonosilk tako z gorivom kot vsem ostalim potrebnim materialom in podobno.

Vseh 10 ameriških letalonosilk razreda nimitz, prva je bila splovljena leta 1975, poganjajo jedrski motorji, prvo – USS Enterprise – pa so ”upokojili” letos v februarju. Eno polnjenje z jedrskim gorivom pa omogoča ameriškim letalonosilkam operativno rabo celih 20 let brez ponovnega polnjenja z (jedrskim) gorivom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki