Prva Norveška pomorska napotitev helikopterja NH90

by Urednik

PO DESETLETJU ZAPLETOV BODO NORVEŠKI NH90 LE V OPERATIVNI RABI

Norveška vojska za letošnje poletje načrtuje prve operativne polete na morju z novimi helikopterji NH90 NFH, ki so jih Norveški dobavili s kar z 10-letno zamudo. Do sedaj so dobili le šest od skupaj 14 naročenih helikopterjev NH-90, ki so bili napovedani za predajo v letih 2005-2008.

Obvestilo o prvi napotitvi norveških helikopterjev NH90 na pomorsko misijo je napovedal obrambni minister Øystein Bø ob otvoritvi novega hangarja za vzdrževanje helikopterjev NH90 v letalski bazi Bardufoss na severu države. Sporočil je, da bo helikopter NH90 NFH iz 337. eskadrilje Norveških kraljevih letalskih sil (RNoAF) to poletje premeščen na patruljno ladjo razreda nordkapp.

Čeprav so piloti NH90 do sedaj že izvajali številna usposabljanja in naloge na različnih norveških vojaških ladjah, bo to prva operativna namestitev helikopterje, ki se bo najverjetneje zgodila v avgustu.

Doslej so Norveške kraljeve letalske sile prejele vse helikopterje (šest) NH90 osnovni operativni konfiguraciji. Preostalih 8 helikopterjev bo izročeno v polni operativni konfiguraciji med leti 2017-2020, operativni pa naj bi postali do leta 2022. S temi helikopterji bodo zakrpali vrzel, ki je nastala z upokojitvijo helikopterjev Westland lynx.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki