Prva poveljnica v silah UNIFIL je Slovenka

by Urednik

MAJORKA NINA RADUHA POVELJUJE SLOVENSKEMU KONTINGENTU V LIBANONU

Pred nekaj dnevi je majorka Nina Raduha postala prva ženska poveljnica kontingenta v silah Združenih narodov v Libanonu (UNIFIL – United Nations Interim Force in Lebanon).

Majorka Raduha poveljuje 22. slovenskemu kontingentu, ki ga v večini sestavljajo pripadniki 132. gorskega polka. Naloge v Libanonu so prevzeli 20. maja 2017. To je njena prva napotitev v sile Združenih narodov, pred tem je leta 2007 sodelovala v operaciji Evropske unije Althea v Bosni in Hercegovini. Za spletno stran UNIFIL je povedala, da čuti čast in privilegij, ko nosi to veliko odgovornost. “Kot poveljnica, ne glede na spol, moram pripeljati vse svoje vojake varno nazaj domov, potem ko tu za seboj pustimo dobro in profesionalno opravljeno delo. Vsi bomo dali vse od sebe, da uresničimo poslanstvo misije UNIFIL na območju delovanja. Trudila se bom biti najboljši zgled kot poveljnica in ženska.”

V silah UNIFIL sodeluje 40 držav in trenutno slovenski prispevek šteje 15 pripadnikov Slovenske vojske. Naloge pripadnikov slovenskega kontingenta so nadzor območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni Libanon, poleg tega pa tudi pomoč libanonski vojski pri reševanju nestabilnih razmer in opravljanje štabnih nalog v poveljstvu sektorja Zahod.

Pripravil: Jure Mikelj, vir: UNIFIL, foto: Slovenska vojska in UNIFIL

Povezani članki