Prvi izraelski F-35 adir s proizvodne linije

by Urednik

IZRAELSKE LETALSKE SILE BODO DOBILE NAJMANJ 50 “NEVIDNIH” LOVCEV F-35

Izraelske letalske sile (IAF) bi potrebovale 75 v ZDA izdelanih bojnih letal pete generacije F-35, da bi tako povečale in izboljšale svoje zmogljivosti (za odvračanje) na Bližnjem vzhodu, je izjavil poveljnik štaba IAF, brigadni general Tal Kalman.

Kalman je bil med udeleženci slovesnosti, na kateri so pri Lockheed Martinu predstavili prvo izdelano letalo pete generacije F-35 za Izrael. Slovesnosti se je udeležil tudi obrambni minister Izraela Avigdor Lieberman in poziral v kabini nove pridobitve izraelskih letalskih sil, F-35 z izraelskimi oznakami.

Izraelski F-35 bo prvo bojno letalo pete generacije na Bližnjem vzhodu, z njim pa bodo po navedbah brigadnega generala Kalmana precej izboljšali svoje zmogljivosti v regiji.

Po prvotnem načrtu so Izraelci podpisali pogodbo o nabavi 33 F-35, potem pa je načelnik štaba izraelskih oboroženih sil, generalpolkovnik Gadi Eizenkot podprl priporočilo o povečanju števila F-35 za Izraelske letalske sile na 50 letal.

Izraelci so svojega lightninga II poimenovali v adir (mogočni), z njim pa si obetajo doseči novo prednost v regiji, ki so jo v zadnjem času ogrozile nabave ruskih protiletalskih sistemom dolgega dosega Almaz-Antey S-300PMU1  in nekaterih kitajskih zračno-obrambnih sistemov v regiji.

Ob predstavitvi prvega izraelskega F-35 na koncu Lockheed Martinove proizvodne linije je izraelski general Tal Kalman poudaril, da je letalo enkratna kombinacija vrhunske tehnologije, bojne učinkovitosti in neverjetnega spoja človeka s strojem. To je zatrdil po “preizkusu” letala v simulatorju, sicer pa je v svojih 30-letni pilotski karieri letel v številnih bojnih in drugih letalih.

Izrael bo v svoje F-35 vgradil številne v Izraelu izdelane sklope, kot je so na primer oborožitveni sistemi in sistemi za elektronski boj.  Sisteme bodo vgrajevali ob asistenci Američanov, ti pa seveda podrobnosti ne bodo širili naokrog…

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki