Prvi kitajski bombnik H-6K pristal na spornih otokih

by Urednik

KITAJSKO KAZANJE VOJAŠKE MOČI V JUŽNEM KITAJSKEM MORJU

Kitajski bombnik Xian H-6K, ki velja za kitajsko licenčno različico sovjetskega bombnika Tupoljev Tu-16, je sredi maja 2018 med vajami izvedel simulacijo napada na sovražno ladjo in nato prvič pristal na enem od spornih otok v Južnem kitajskem morju, so sporočili iz Kitajskih letalskih sil (PLAAF).

Kitajska vojska je tako prvič preizkusila pristajanje strateškega bombnika H-6K na novem vojaškem letališču, ki so ga zgradili na otoku Yongxing (Woody), največjem v otočju Paracel. Velik interes za otočja Diaoyu (Senkaku), Paracel in Spratly poleg Kitajske kažejo še Japonska (Diaoyu), Filipini, Vietnam in Malezija (Spratly), Tajvan in ponovno Vietnam (Paracel), tako zaradi bogatih ribolovnih območjih, kot tudi nahajališč nafte in zemeljskega plina.

Po poročanju azijskih vojaških analitikov, bi kitajski bombniki H-6K ob vzletu z otoka Yongxing lahko brez težav dosegli celotno jugovzhodno Azijo. Kitajska je zgradila letalsko vojaško bazo tudi na jugu otočja Spratly, od koder bi lahko z bombniki dosegli severno Avstralijo in ameriško bazo na otoku Guam.

Kitajska s to potezo skuša še bolj utrditi svoj “primat” nad spornimi otočji in preostalim državam prikazati svojo vojaško moč. Vsekakor je pristanek kitajskega strateškega bombnika na območju spornih otokov razburila kitajske sosede v Južnem kitajskem morju, ZDA pa so že opozorile, da takšne poteze lahko vodijo k destabilizaciji v regiji.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki