Prvi polet brazilskega vojaškega transporterja Embraer KC-390

by Urednik

NOVO VOJAŠKO TRANSPORTNO LETALO EMBRAER KC-390

Brazilski letalski proizvajalec Embraer je v torek 3. februarja 2015 uspešno opravil prvi polet z vojaškim dvomotornim turboventilatorskim letalom KC-390. Preizkusna pilota Mozart Louzada in Marcos Salgado de Oliveira Lima sta poletela skupaj z inženirjema Raphaeom Limo in Robertom Beckerjem, v zraku pa so bili poldrugo uro.

»Prvi polet je bil dolgo pričakovan in za nas pomeni ključni korak. Letalo je plod tesnega in uspešnega sodelovanja z brazilskimi letalskimi silami ter številnimi, tudi tujimi, partnerji, za nas pa letalo predstavlja doslej največji tehnološki izziv. Na ta mejnik v zgodovini naše družbe smo še posebej ponosni,« je po uspešnem poletu izjavil Frederico Fleury Curado, predsednik in izvršni direktor Embraerja.

Program bodo nadaljevali skladno z načrti. Že doslej pa je projekt KC-390 vzbudil veliko zanimanja tudi v tujini. Brazilci so še posebej ponosni, ker so s tem letalom postavili nov standard v kategoriji taktičnih vojaških transportnih letal.

KC-390 bo predstavljal hrbtenico transportnega letalstva brazilskih letalskih sil. Uporabljali ga bodo za transportne naloge vse od Amazonke do Antarktike, sodeloval bo pri številnih ključnih državnih projektih, od znanstvenih raziskav do varovanja okolja in ohranjanja suverenosti.

KC-390 je skupni projekt brazilskega letalskega proizvajalca Embraer in Letalskih sil Brazilije, namenjen bo vojaškemu transportu ter oskrbi letal z gorivom v zraku. Tehnološko in inovacijsko pomeni velik korak v razvoju brazilske letalske industrije, ki je začela z licenčnimi  letalskimi  konstrukcijami (kupljenimi v UDA), potem pa ubrala svojo pot predvsem ob pomoči nemških letalskih strokovnjakov.

Prvi pomemben uspeh so dosegli s šolskim turbopropelerskim dvosedom EMB-312 tucano, z Italijanskima Alenio in  Aermacchijem so v osemdesetih in devetdesetih letih sodelovali pri konstrukciji dvomotornega reakcijskega jurišnika AMX in njegovih izvedenk. Še bolje je šlo civilnemu delu Embraerja, ki danes sodi med najpomembnejše proizvajalce regionalnih potniških letal (med 50 in 120 sedeži) in pa poslovnih reakcijskih letal.

S KC-390 so postavili nove standarde v tej kategoriji vojaških transporterjev, saj naj bi bil zelo prilagodljiv ob nizkih stroških letenja. Lani so v maju podpisali pogodbo, po kateri bodo Letalskim silam Brazilije dobavili 28 KC-380, iz tujine pa so tudi že prejeli 32 rezervacij za letalo.

Pripravil: B. Knific, foto: Embraer

VIDEO: Prvi polet brazilskega vojaškega transporterja Embraer KC-390

Povezani članki