Prvi trije lovci F-35 na norveških tleh

by Urednik

NORVEŠKI PILOTI DOBILI NOVE LOVCE 5. GENERACIJE

Norveške kraljeve letalske sile so v začetku novembra 2017 uradno prevzele prve tri lovce F-35A, ki so jih ob pristanku v zračno bazo Orland pospremili domači lovci F-16.

Norveška je jeseni 2015 dokončno podpisala pogodbo za nakup 52 lovcev 5. generacije F-35A, z njimi želijo v prihodnjem desetletju zamenjati 57 letal F-16AM/BM, ki je ovrednoten na okoli 11 milijard dolarjev. Slovesni prevzem prvega norveškega letala, opravljen na ameriških tleh, je sicer potekal konec septembra 2017.

Lockheed Martin je do sedaj izdelal že 10 lovcev F-35 za Norveške kraljeve letalske sile (Luftforsvaret). Prvi trije so iz ameriške letalske baze Fort Worth v Teksasu že prileteli na Norveško, ostalih sedem pa je še v letalski bazi Luke v Arizoni, kjer poteka prešolanje norveških pilotov na ta letala.

Prihod prvih treh “nevidnih” lovcev F-35 na norveška tla bodo praznovali 10. movembra, ob tem pa ta dogodek označujejo za zgodovinski mejnik in velik korak k povečanju operativnih zmogljivosti letalskih sil za prihodnost.

Pripravil: A. Knific, foto: Luftforsvaret

Povezani članki