Prvo srečanje organizacijskega odbora MAKS-2021

by Urednik

PRIPRAVE NA RUSKI LETALSKI SALON MAKS-2021

Prvo zasedanje organizacijskega odbora za pripravo in izvedbo 15. mednarodnega letalsko-vesoljskega salona MAKS-2021 je potekalo 22. marca 2021 pod predsedstvom vodje organizacijskega odbora ministra za industrijo in trgovino Ruske federacije Denisa Manturova.

Denis Manturov je ob odprtju seje organizacijskega odbora poudaril: »Najpomembneje je, da bo MAKS izveden, ta odločitev je bila dogovorjena. To pomeni, da moramo ta dogodek izvesti na dosledno visoki ravni, kot je bila vedno.«

Omenil je, da že obstaja jasnost glede sodelovanja ključnih ruskih podjetij. Poleg tega so tuji partnerji kljub pandemiji COVID napovedali načrte za prikaz svojih najnovejših dosežkov in napotitev uradnih delegacij na razstavo. »Povečano zanimanje za letalski sejem je treba pretvoriti v pogodbe in skupne projekte,« je zaključil minister za industrijo in trgovino Ruske federacije.

Vladimir Sovetkin, namestnik generalnega direktorja Aviasalon JSC, je podal poročilo o poteku priprav na MAKS-2021. Opozoril je, da je ob upoštevanju trenutnih razmer v svetovni vesoljski industriji oblikovan nov koncept dogodka, ki vključuje tri glavne bloke. Poslovni in razstavni program sejma MAKS-2021 bo odseval nove ekonomske modele v letalski konstrukciji in astronavtiki ter se dotaknil vprašanj spodbujanja domačega povpraševanja po letalih domače proizvodnje, razvoja poprodajnih storitev in uvedbe modela integriranih storitev. Druga smer v okviru koncepta je vstop domačih proizvajalcev na nove trge in oblikovanje mednarodnih strateških partnerstev, predvsem znotraj oboda EAEU. Tretja smer bo pogled v prihodnost vesoljske industrije. Razvit bo odsek Future Hub, ki je bil prvič organiziran leta 2019.

Sovetkin se je osredotočil na oblikovanje razstavnega programa. »Po začetku pandemije postaja MAKS-2021 prva mednarodna letalska razstava na najvišji ravni. Kot rezultat sodelovanja s tujimi podjetji smo pridobili predhodna soglasja potencialnih udeležencev iz 40 držav sveta. Pričakujemo, da bo meje s temi državami bodo odprte,« je dejal.

V zvezi z rusko udeležbo je Sovetkin poudaril, da bodo vsa vodilna letalska podjetja v državi predstavila svoje izdelke, nekatera pa bodo znatno razširila obseg svoje prisotnosti. Med srečanjem so poročali tudi o napredku pri oblikovanju poslovnega in predstavitvenega programa razstave, o ukrepih za zagotavljanje varnosti letenja, javne varnosti, nadzora dostopa in prevoznih storitev. 15. mednarodni letalski in vesoljski salon MAKS-2021 bo v mestu Žukovski v Moskovski regiji med 20. in 25. julijem 2021. Organizatorja dogodka sta Ministrstvo za industrijo in trgovino Ruske federacije in Državna korporacija za pomoč pri razvoju, proizvodnji in izvozu visokotehnoloških industrijskih izdelkov Rostec. Organizator MAKS-2021 je Aviasalon JSC.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki